© Facebook

Man overleeft 28 uur in Indische Oceaan: “Zeemeeuw proberen te vangen om op te eten”

Tijdens een stormachtige nacht overboord vallen in de Indische Oceaan en het toch nog kunnen navertellen. De Zuid-Afrikaan Brett Archibald mag zich sinds april 2013 een van de gelukkigste mensen ter wereld noemen. Pas na 28 uur in het water te hebben gelegen, werd hij gered. Brett pende zijn gebeurtenissen neer in een boek.

fivr

Het verhaal van Brett Archibald leest als een roman maar het is echt gebeurd. Op 17 april 2013 bracht hij de nacht door op een boot in de Straat van Mentawai, ten westen van het Indonesische eiland Sumatra, waar de 50-jarige Zuid-Afrikaan op surfvakantie was met enkele vrienden. Het eten aan boord was hem slecht bevallen, en dus probeerde Brett het uit zijn lichaam te krijgen door over de reling van de boot te hangen. Maar dat had hij beter niet gedaan want plots werd alles zwart voor zijn ogen en lag hij in het water. Toen hij wakker werd, was het vaartuig al meer dan tien meter van hem verwijderd. “Ik schreeuwde de longen uit mijn lijf, maar ik had al snel door dat ze mij nooit meer zouden kunnen horen”, vertelt Brett aan het BBC-radioprogramma ‘Victoria Derbyshire’.

Als surfer kon de man uit Kaapstad wel aardig zwemmen, en al gauw vond hij een eigen vorm van borstslag uit waardoor hij zijn hoofd boven water kon houden. In de tussentijd begon hij te zingen om zijn gedachten af te leiden van de krampen in zijn ledematen. Maar de energie verdween toch langzaam uit zijn lichaam.

“Compleet gek”

Al gauw kreeg Brett het gezelschap van enkele dieren. “Plots smakte er iets tegen de achterkant van mijn hoofd. Toen ik opkeek, vloog er een vogel tegen mijn gezicht. Mijn neus bloedde, ik wist niet wat er gebeurd was. Het leek wel alsof iemand me met een honkbalknuppel geslagen had.”

Het bleken twee zeemeeuwen te zijn, waarvan Brett dacht dat ze uit waren op zijn ogen: “Ze bombardeerden mij, krijsend en gillend”. Tot hij er een bron van voedsel in zag... “Ik probeerde er een uit de lucht te plukken om ze de kop af te bijten. Op dat moment had ik zelfs de pluimen ervan opgegeten!”

Wat later volgde een aanvaring met een dier in het water. “Ik dacht dat ik een barracuda in mijn zij voelde. Plots trok het mij in het water. Ik dacht dat het een haai was. Op dat moment leek het de grootte van een Londense rode bus te zijn. Ik dacht: ‘Komaan jongen, ruk gewoon mijn strot eruit.” Tot Brett zag dat het een zwartpuntrifhaai was, een soort die hij kende van in zijn thuisland en een die niet gevaarlijk is voor mensen. Uiteindelijk zwom de haai gewoon weg. “Nochtans had ik eraan gedacht om me aan hem vast te klampen zodat hij me naar een rif kon brengen. Ik werd compleet gek...”

Pas na 28 uur werd Brett teruggevonden, 20 kilometer verwijderd van de plaats waar hij overboord was gevallen. Het waren zijn vrienden die de Indonesische kustwacht hadden ingeschakeld. Brett werd uiteindelijk opgemerkt door een Australisch koppel. Zijn ogen waren opgezwollen en het bloed was nagenoeg volledig verdwenen uit zijn voeten, lippen en handen. Hij was bijna zes kilo lichter geworden.

Drie jaar later heeft Brett het surfen niet afgezworen. Na eerst verzorgd te zijn geweest in een ziekenhuis, trok hij de dag na zijn avontuur al terug de oceaan in. “Ik moest dat gewoon doen, anders zou ik het nooit meer hebben gedurfd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer