Direct naar artikelinhoud
Politiek

Bonte dient resolutie in om IS-kinderen terug te brengen

Sp.a-Kamerlid Hans BonteBeeld BELGA

Kamerlid Hans Bonte (sp.a) dient een resolutie in om kinderen van IS-strijders actief naar België te begeleiden. “De hypocrisie moet stoppen.”

26 jonge kinderen uit Vilvoorde bevinden zich momenteel in Irak, Syrië en Turkije. Hun ouders trokken naar daar om te strijden voor IS. Burgemeester en Kamerlid Hans Bonte kent de problematiek van dichtbij. 

Hij vindt dat België meer kan doen om die kinderen naar ons land terug te halen. Momenteel kunnen kinderen onder de tien gerepatrieerd worden, als ze een aanvraag hebben gedaan in een ambassade. “Daar wordt vaak mee geschermd, maar de procedure is complex en praktisch onhaalbaar. Die hypocrisie moet stoppen.”

Bonte wil daarom een resolutie indienen in de Kamer, zo kondigde hij aan in De afspraak. Hij wil dat die kinderen op een veilige en gecontroleerde manier worden begeleid naar hun thuisland. “Ze opsporen is niet zo moeilijk, ik kan zelf zo enkele adressen geven. Kijk ook hoe journalist Rudi Vranckx die kinderen ging opzoeken”, zegt hij. Externe partners zoals Unicef of Child Focus kunnen ingezet worden voor de begeleiding. “Andere landen deden het ons al voor.”

‘Het is onze humanitaire plicht. (...) Het onbegrip tegenover de Belgische overheid is groot’
Hans Bonte (sp.a)

Bonte stelt wel twee voorwaarden. De ouders moeten vrijwillig afstand doen van hun voogdij en in België moeten de kinderen opgevangen kunnen worden in een veilige omgeving. Dat kan bij de grootouders zijn, een pleeggezin of een instelling. “Kind en Gezin kan kijken of de gezinssituatie verantwoord is, ook de financiële situatie moet worden nagegaan.”

“Het is onze humanitaire plicht”, zegt Bonte. “Bovendien zijn we verplicht om onze landgenoten consulaire bijstand te leveren.” Maar ook op het vlak van veiligheid is deze aanpak essentieel. “Niet alleen voor de kinderen zelf, maar ook voor de families hier. Het onbegrip tegenover de Belgische overheid is groot.”

Bonte gaat nu op zoek naar medestanders in het parlement om de resolutie mee te ondertekenen.