Direct naar artikelinhoud
Film Top 10

Tien films die u deze week niet mag missen

‘Cold War’.Beeld RV Lukasz Bak

Onze filmredacteurs loodsen u door het cinefiele aanbod: dit is het beste wat de bioscopen deze week te bieden hebben.

, en

1. Cold War

De winnaar van de Grand Prix op Film Fest Gent, en dat is meer dan terecht. Pools meestercineast Pawel Pawlikowski (Ida) vertelt in nauwelijks anderhalf uur een bitterzoet liefdesverhaal, gespreid over vijftien jaar. Het stijlvolle zwart-wit, waarin hij de destructieve romance tussen Zula (Joanna Kulig) en Wiktor (Tomasz Kot) toont, is om duimen en vingers van af te likken, en de muziek die hun affaire samenbindt, tilt de film naar een hoger niveau. Cold War is één van die zeldzame films waarop niets aan te merken valt.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met Pawel Pawlikowski.

2. Lazzaro Felice

Een film maken over de kracht van pure, onbaatzuchtige goedheid. Je moet het maar durven in deze cynische tijden. Met Lazzaro Felice serveert Alice Rohrwacher een magische, poëtische parabel die tovert met verschillende Italiaanse filmtradities. Het naïeve hoofdpersonage Lazzaro is allesbehalve een klassieke filmheld: op de tabaksplantage waar hij werkt is hij het kneusje, maar Rohrwacher ziet in hem een moderne heilige, die de wereld veel kan leren. Acteur Adriano Tardiolo is met zijn lieflijke babyface niet gewoon het gezicht van de film, de film ís zijn gezicht. In zijn pure blik, die de kijker als een magneet van goede vibes naar het scherm zuigt, zit het hele verhaal vervat.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.

3. Pink Screens Festival & Holebifilmfestival

Queer cinema bruist meer dan ooit, schreven we eerder dit jaar nog. Hebt u daar nog niets van gemerkt? Dan is het hoog tijd om uw achterstand weg te werken. Dat kan de komende weken op niet één, maar twee verschillende filmfestivals. Over heel Vlaanderen – van Borgerhout tot Wezenbeek-Oppem – kunt u dankzij het Holebifilmfestival toppers als Call Me By Your Name en Disobedience inhalen. In Brussel pakt het Pink Screens Festival dan weer uit met minder bekende, maar des te avontuurlijkere titels, met een focus op Brazilië én op kannibalisme. Smakelijk!

Holebifilmfestival vindt van 6/11 tot 30/11 plaats over heel Vlaanderen. Pink Screens loopt van 8/11 tot 17/11 op verschillende locaties in Brussel.

4. Mandy

Cultheld Nicolas Cage speelt een eenzame houthakker die zich wil wreken voor de brutale ontvoering van zijn vriendin. Het is niet altijd duidelijk of de acteur in Mandy nog meer over-the-top speelt dan anders. Zelden waren horror en camp zo weloverwogen innig met elkaar verweven. Tegelijk betekent deze film de geslaagde rehabilitatie van de Vlaamse actrice Line Pillet (jawel, de hoofdrolspeelster uit de nul sterren-film Alleen Eline) die als sekte-zuster Lucy een krachtige bijrol speelt op haar niveau.

Nu in Cinema Aventure (Brussel), en op 11, 15, 25 en 29/11 in Sphinx Cinema, Gent. Lees hier onze recensie. 

5. Girl

Er zijn filmmakers die er jaren over doen om hun eigen stem te vinden. En er zijn jonge snaken die meteen perfect weten wat ze willen vertellen, en hoe. Lukas Dhont is zo iemand. Girl is een door en door fysiek drama over de worsteling van een jonge transgenderballerina met haar lichaam (en ambitie). De film is spectaculair in zijn eenvoud en precisie. Klein van opzet, maar enorm van impact: de kans dat uw blik op transgenderpersonen voorgoed zal veranderen, is groot. De kans dat u tot in het diepste van uw ziel geraakt wordt, reusachtig. Een haast onmogelijk volmaakt debuut, met een ronduit verbluffende Victor Polster in de hoofdrol.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze vijfsterrenrecensie, en hier ons interview met Lukas Dhont.

6. Jacques Brel @Cinema Zed

Wat zouden wij graag eens een concert van Jacques Brel meemaken. Zijn verrassende, vaak geniale nummers waren één ding, de manier waarop hij ze live bracht nog iets helemaal anders. Dat Brel ons 40 jaar geleden al verliet, zal ons niet tegenhouden om hem vrijdag alsnog aan het werk te zien in Leuven. Cinema Zed wijdt een speciale avond aan de legendarische zanger. Die begint met Brel: Ne nous quitte pas, een gerestaureerde opname van twee concerten, in Knokke en Parijs. Daarna kunt u een andere kant van Brel ontdekken: wist u dat de man ook films maakte? Franz is Brels regiedebuut, een tedere komedie waarin hijzelf de hoofdrol vertolkt, aan de zijde van Barbara, nog zo’n andere grootheid van de Franse chanson.

Op 9/11 in Cinema Zed, Leuven.

7. The Sisters Brothers

Ook wie niks heeft met westerns, krijgt Jacques Audiard (Un prophète) met zijn lasso te pakken in The Sisters Brothers. Een soms brutale maar – voor Audiards doen – heerlijk luchtige, warme film met een geweldige cast en een hart van goud. Joaquin Phoenix en John C. Reilly spelen zwaarbewapende maar ontwapenende premiejagers, en alsof dat nog niet genoeg was, doen ook Jake Gyllenhaal en Riz Ahmed mee. Audiard mist zijn Engelstalige debuut niet: hij speelt met westernelementen, maar knalt het machogehalte van het genre vakkundig aan diggelen.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met Audiard en Reilly.

8. McQueen

Je hoeft niet van mode te houden om te vallen voor de ‘ondeugende schooljongen’ over wie zijn intimi zo liefdevol vertellen. De charme waarmee mode-ontwerper Alexander McQueen het voor elkaar kreeg dat mensen hem betaalden om alleen al in zijn sprankelende aanwezigheid te zijn, is overduidelijk. McQueen zit vol met heerlijke anekdotes. De makers, Ian Bonhôte en Peter Ettedgui, ontkrachten mythes, creëren nieuwe verhalen en schetsen zo een compleet en complex portret. Vanaf zijn jeugd in de arbeidersklasse, via zijn fenomenale successen tot zijn dood in 2010. De documentaire trapt niet in de val van simpele verklaringen en de makers begrijpen dat juist tegenstrijdigheden een mens tot een compleet mens maken.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons portret van Alexander McQueen.

9. Loro

Paolo Sorrentino (La grande bellezza) schetst in Loro een onthutsend portret van voormalig Italiaans premier Silvio Berlusconi, en bij uitbreiding van de hele politieke cultuur in zijn thuisland. Zijn decadente, door schoonheid geobsedeerde regie sluit steeds naadloos aan bij zijn onderwerp en zijn personages, en dat is in Loro niet anders: net als Italië schippert deze film voortdurend tussen vrolijkheid en tristesse, tussen aantrekkingskracht en walging. De glansprestatie én de stupide glimach van hoofdrolspeler Toni Servillo krijgt u er gratis bij.

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons stuk over politiek in films.

10. First Man

Damien Chazelle, de man die 7, euh, 6 Oscars won met het prachtige La La Land, is terug. First Man slaat een totaal andere richting in, maar heeft toch ook heel wat gemeen met La La Land. Chazelle waagt zich deze keer aan een biopic van Neil Armstrong, de eerste man op de maan – geen frivole dansnummertjes dus, deze keer. Maar First Man is wel opnieuw een portret van een gedreven, zelfs geobsedeerd personage dat bereid is heel wat offers te brengen om zijn doel te bereiken. Op technisch vlak lanceert Chazelle zichzelf naar een nog hoger niveau: hij waagt zich voor het eerst aan heuse actiescènes, en doet dat met brio. Zelden voelde de cockpit van een raket zo eng, zelden oogde een lancering zo elegant. Wat een regisseur!

Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie.