Stil je honger met veel gezonde dingen, dan heb je geen zin in snacks
Geef mensen grotere porties groente en fruit, dan gaan ze gezonder eten. Dat lijkt tegenstrijdig, want was het advies niet lange tijd dat je juist minder moest eten? Dat laatste klopt sowieso niet, zo blijkt uit onderzoek dat is verschenen in het blad Food Quality and Preference.
Het serveren van grote porties wordt vaak in verband gebracht met het eten van grote hoeveelheden ongezond en bewerkt voedsel, volgens het onderzoeksartikel van Chris Dubelaar, hoogleraar Marketing van de Deakin University. “De mogelijke voordelen worden vaak over het hoofd gezien’’, stelt Dubelaar.
Het aanpassen van porties kan een manier zijn om gezond eetgedrag te stimuleren. “Door een grotere hoeveelheid groentes op het bord kunnen ouders hun kinderen meer groentes laten eten. Je kunt ook de maaltijd beginnen met een groot bord met gezonde producten, gevolgd door een kleiner bord met minder gezond voedsel’’, meent Dubelaar.
Op basis van twee experimenten toonde het onderzoeksteam van Dubelaar aan dat het verdubbelen van de portie zorgt dat mensen meer gaan eten. Dit geldt voor ongezonde producten, zoals aardappelchips, maar ook voor gezonde producten, zoals wortelen en appelchips. Hoe meer de proefpersonen geserveerd kregen, hoe meer zij bleken te eten.
Het portiegrootte effect
Volgens Roel Hermans, expert voeding en gedrag van het Voedingscentrum, is er inderdaad sprake van een portiegrootte-effect. Dat is vooral onderzocht met betrekking tot snacks, maar ook voor complete maaltijden. “Het zit namelijk zo: als je de portie twee keer zo groot maakt, gaan mensen 35 procent meer eten. Het effect van het vergroten van de portie is iets minder sterk bij gezond eten, maar is wel degelijk aangetoond.’’
Een voorwaarde van het effect is dat mensen niet weten dat de portie vergroot, of verkleind is. Ook werkt het niet eindeloos. “Je moet het zien als een curve. Je kunt maar zoveel van een zak chips, of van groentes eten voor je verzadigd bent’’, aldus Hermans.
De gedragsexpert geeft als advies om eerst een kleine salade of soep te serveren. “Iets met een laag energieniveau in ieder geval. Daarna schep je een minder grote hoeveelheid van de calorierijke hoofdmaaltijd op. Op die manier kun je anderen onbewust meer van het gezonde gerecht laten eten en minder van de hoofdmaaltijd, omdat ze eerder verzadigd zijn. Daarbij weten ze niet beter.’’
“Het beste zou zijn als de fabrikant de portiegrootte van ongezonde producten zou aanpassen. Dan leg je de verantwoordelijkheid niet bij de consument zelf. Het is wel zo dat als mensen gewend zijn een Mars van een bepaalde grootte te eten, ze vaak alsnog extra gaan nemen, omdat ze het als te weinig ervaren. Mensen moeten het niet door hebben dat ze minder krijgen.’’
Overleven
Volgens Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie van de Universiteit Leiden, is het verklaarbaar dat mensen meer gaan eten, naarmate de portie groter is. “Dan treedt een biologisch mechanisme op.” Vroeger was er minder voedsel beschikbaar. Er was gewoon vaak niet genoeg. Mensen probeerden zoveel mogelijk te eten. Gewoon om te overleven. Je ziet dat dit niet veranderd is. Het grote verschil is alleen dat het aanbod eten nu veel groter is.’’
Gezond eetgedrag moet vanuit de omgeving gestimuleerd worden, volgens Evers. “Mensen handelen op basis van de eigen persoonlijkheid, ervaringen, maar ook de omgeving. Onze omgeving beïnvloedt ons continu. Als je iemand langs een aantal zoete kraampjes laat lopen, krijgt diegene ook zin in zoete dingen. Zo is het ook met het bord dat we voor ons neus hebben’’, zegt Evers.
“Verder zou het een goed idee zijn om het aanbod gezonde producten in supermarkten zo groot en goedkoop mogelijk te maken, en het aanbod van ongezond producten juist zo klein en duur mogelijk te maken’’, sluit Evers af.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“De helft minder drinken, levert meer dan de helft winst op voor je gezondheid”: met dit stappenplan lukt het nog ook
-
PREMIUM
“1 op de 2 vrouwen rond de 45 jaar had er al een.” Dit moet je weten over vleesbomen
De helft van alle vrouwen rond de 45 jaar had ooit al een myoom of vleesboom - maar lang niet iedereen weet dat. Kan dat kwaad? Hoe ontstaan die knobbels in en rond de baarmoeder? En dankzij welke symptomen kan je ze wél herkennen? Gynaecoloog Isabelle Dehaene beantwoordt de belangrijkste vragen. “Bij veel vrouwen zien we dat er een ‘knollentuin’ ontstaat.” -
“Ben ik die enige die het eng vindt dat onze vagina onze onderbroeken kan bleken?” Prof legt uit
Als we één pluim mogen geven aan TikTok, dan wel omdat het platform belangrijke onderwerpen uit de taboesfeer haalt. In dit geval: vaginale afscheiding. Heb jij ook vlekken die in je onderbroek gebleekt lijken en die niet weggaan als je ze wast? Je bent niet alleen. Prof gynaecologie Hans Verstraelen: “Je moet je eerder zorgen maken als je ze niét hebt.” -
-
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
PREMIUM
“Het virus blijft je hele leven in je lichaam”: wat is klierkoorts en hoe krijg je het?
Zo goed als honderd procent van de volwassenen heeft ooit klierkoorts gehad. Toch werd niet iedereen er ooit echt ziek van, integendeel. “Maar bij wie wél ziek wordt, is de ernst en de duur van de ziekte heel wisselend”, zegt prof. dr. Dirk Devroey. Hij zet de symptomen van de ‘kuskesziekte’ op een rij en legt uit waarom antibiotica geen enkele zin hebben. -
Livios
Zo gebruik je je wasmachine en droogkast slimmer: “Het kost je iets meer, maar je bespaart ermee op de lange termijn”
-
PREMIUM
Zo ontstaan en verzorg je littekens: “Dit heb je altijd geleerd, maar doe je beter niet”
-
PREMIUM29
Plots is de menopauze ‘big business’: “De vorige generatie vrouwen had er geen behoefte aan om met hun baas over hun cyclus te praten”
De menopauze is ‘hot’, in alle betekenissen. Er zijn boeken, er zijn apps, podcasts, coaches, consulenten, hulpmiddelen en geneesmiddelen. Vanwaar die verhoogde interesse voor wat zo oud is als de vrouw? Daarbij moeten we kritisch blijven voor commerciële drijfveren. “Als straks elk kwaaltje wordt toegeschreven aan de overgang, zijn vrouwen niet geholpen.” -
PREMIUM
“Met dit trucje achterhaal je of je goed tegen koffie kan of niet": experte scheidt 5 feiten van fabels over impact van koffie op ons lichaam
Voor 7 op de 10 Belgen kan een kop koffie in de ochtend niet ontbreken. De ene zegt de cafeïne nodig te hebben als oppepper, de andere wordt er zenuwachtig en onrustig van. Welke invloed heeft die koffie op ons lichaam? En wat doet het met onze slaap? De internationale dag van de koffie is de perfecte gelegenheid om enkele feiten van fabels te scheiden. KPNI-therapeute Florence Vanneste legt de impact van koffie op ons lichaam én onze slaap uit. “Soms word je er net slaperig van.” -
PREMIUM
Kinesitherapeut weerlegt 5 gevaarlijke misverstanden over rugpijn: “Mensen zoeken soms te lang naar een fysíéke oorzaak”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer