Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Deze WOI-kunst moet verdwijnen.Beeld Eric de Mildt

Geld maakt wel degelijk gelukkig (maar slechts tot op zekere hoogte), de midterm-verkiezingen zinderen na in de VS en de Brugse eliteschool die EU-toppers klaarstoomt staat steeds meer onder druk. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend in tien punten.

In het nieuws

1. Geld maakt wel gelukkig (maar slechts tot 4.500 euro maandelijks inkomen)

Een ruime meerderheid van de Belgen is niet tevreden met zijn of haar inkomen. Meer centen maken aanvankelijk ook gelukkiger, zo toont het Nationaal Geluksonderzoek (UGent). Maar vanaf een inkomen van 4.000 euro netto zakt de levenstevredenheid.

“Het ideaal van altijd meer en meer is een valkuil”, zegt ‘geluksonderzoeker’ Lieven Annemans (UGent) in een interview met deze krant.

2. Belgische friet betrokken in handelsoorlog

Onze nationale trots is in de ban van een geopolitieke oorlog. De Belgische friet krijgt invoertaksen opgelegd in Afrika en Zuid-Amerika. Europa is verdeeld over tegenmaatregelen. Wat nu?

3. De midterm-verkiezingen zinderen na in de VS

Het Witte Huis heeft de accreditatie van CNN-verslaggever Jim Acosta ingetrokken nadat hij en Trump fel twistten op een persconferentie. Vanuit journalistieke hoek kwam er meteen zware kritiek op de beslissing.

Niets dan winnaars na de verkiezingen leek het wel. Het Huis van Afgevaardigden viel in handen van de Democraten, de Senaat blijft van de Republikeinen. Zeker met het oog op de presidentsverkiezingen van 2020 is één ding duidelijk: de verdeeldheid is bevestigd.

Een foto die is geplaatst door null (@demorgen) op

4. Man opent vuur in bar in Californië

In de Californische stad Thousand Oaks, zo’n 60 kilometer ten westen van Los Angeles, opende een man gisteravond lokale tijd het vuur op gasten in een bar. Minstens zes mensen raakten gewond.

5. Ieperse WO I-sculptuur moet na zeven maanden verdwijnen door de kamsalamander

De installatie ComingWorldRememberMe kostte 3 miljoen euro, lokte 250.000 bezoekers en kreeg lof uit binnen- en buitenland. Toch wordt het kunstwerk na amper zeven maanden afgebroken. Om plaats te maken voor een familie kamsalamanders.

De sculptuur Coming World van Koen Vanmechelen in Ieper.Beeld Eric de Mildt

6. Huisartsen slaan alarm: “Haal nu uw griepprik”

Wie nog geen griepvaccin heeft gehaald, doet dat best nu. Ondanks alle campagnes zien nog te veel mensen het nut van een griepprik niet in. De huisartsen slaan alarm.

Tip van de redactie

7. Brugse eliteschool die EU-toppers klaarstoomt staat steeds meer onder druk

Jarenlang gold het College of Europe in Brugge als dé hofleverancier voor de Brusselse eurocratie. Maar nu de toekomst van de Europese Unie onder druk staat, worstelt ook dit geesteskind van Churchill met zijn bestaansrecht.

Studenten aan het College of Europe komen uit heel Europa en ver daarbuiten, en moeten eerst een strenge voorselectie doorstaan.Beeld RV College of Europe

Aan het koffieapparaat

8. Anorexiapatiënten verdienen een passende behandeling, ook op televisie

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Hanna Bervoets over de realityreeks Anorexia-eetclub. “Je kan zulke patiënten ook anders in beeld brengen.

9. Tien films die u deze week niet mag missen

The Sisters Brothers, McQueen of Lazzaro Felice. Onze filmredacteurs loodsen u door het cinefiele aanbod: dit is het beste wat de bioscopen deze week te bieden hebben. 

10. Samsung laat vouwbare smartphone aan de wereld zien, maar geeft voorts geen details

Samsung heeft de wereld zijn eerste smartphone met vouwbaar scherm laten zien. Voorlopig gaat het enkel om een prototype dat “pas in de komende maanden” in productie gaat. Het toestel werd heel kort getoond tijdens de Samsung Developer Conference 2018 in San Francisco, waar de Zuid-Koreaanse techreus onder andere ook nieuws over de virtuele assistent Bixby onthulde.