Na meer dan twee jaar duidelijkheid over doodsoorzaak van Danny (46) tijdens zakenreis

© fd

De 46-jarige Danny Byltjes reisde begin februari 2016 af naar India. Hij moest er opleidingen geven in opdracht van een bedrijf dat gespecialiseerd is in windturbines. Na zijn eerste werkdag voelde Danny zich niet goed. Eén of twee dagen later overleed hij toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht. Pas na 2,5 jaar is er eindelijk duidelijkheid over zijn doodsoorzaak.

Theo Derkinderen

Vorig jaar werd nog aan een gewelddadige dood gedacht, maar uit nieuw onderzoek blijkt nu dat Danny Byltjes een natuurlijke dood stierf. Uit de autopsie die in India werd uitgevoerd, bleek dat de Nielenaar een natuurlijke dood stierf. Toen het lichaam naar ons land was gerepatrieerd, werd er een tweede autopsie uitgevoerd en die had een volledig ander resultaat. De wetsdokter stelde vast dat er verwondingen aan de schedel waren en dat ook de lever een scheur vertoonde. En er zouden ook één of meerdere organen uit het lichaam zijn gehaald. Het waren voldoende elementen om op zijn minst over een verdacht overlijden te spreken.

Hartproblemen

© BELGA

Er werd een onderzoeksrechter op de zaak gezet en die reisde met een team van speurders af naar India om meer duidelijkheid te krijgen over de dood van Danny. “Er zijn heel wat mensen ondervraagd in het dossier. De personen aan wie Danny opleiding gaf, de dokter die de autopsie uitvoerde, de mensen die hem naar het ziekenhuis hebben vervoerd en het personeel van het ziekenhuis”, licht Bart Verbelen, advocaat van Danny’s weduwe Nancy Van Son, toe.

De rogatoire commissie kon aan de hand van de verhoren alles netjes reconstrueren. “Danny is ziek geworden en toen hij daags nadien nog niet beter was, is hij naar een plaatselijke dokter gebracht. Omdat het vermoedelijk om hartproblemen ging, werd hij doorverwezen naar het ziekenhuis. Maar er was geen ziekenwagen voorhanden. Danny werd in een riksja gelegd en naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis getransporteerd, zo’n zestig kilometer verderop.”

Tegen klink

Tijdens de rit ging de gezondheidstoestand van Danny zienderogen achteruit. “Hij heeft een hartaanval gekregen en is bovendien hard met zijn hoofd tegen de klink van de riksja terechtgekomen. Omdat de weg er bijzonder slecht bijlag. Vermoedelijk is men in een diepe put gereden.”

Toen het gezelschap uiteindelijk aankwam in het ziekenhuis was Danny al overleden. “Omdat het ziekenhuis geen overleden mensen wilde aannemen, werd hij naar een ander ziekenhuis doorgestuurd. Maar ook daar werd verteld dat ze geen hulp konden bieden. Uiteindelijk is men nog verder gereden naar een universitair ziekenhuis. Daar waren ze wel bereid om het lichaam aan te nemen en een autopsie uit te voeren. Dat is verplicht als er een buitenlander om het leven komt in India.”

Gescheurde lever

Uit die eerste autopsie bleek dus dat onze landgenoot een natuurlijke dood stierf. Iets wat door een autopsie in ons land werd tegengesproken. “Maar na het bezoek van de Belgische speurders in India blijkt nu tóch dat Danny een natuurlijke dood stierf”, gaat Verbelen verder. “De verwondingen aan de schedel zijn veroorzaakt door de klap tegen de klink van de riksja. Er werd ook een scheur in de lever vastgesteld, maar dat letsel wordt dan weer verklaard door een beklemming tijdens de overbrenging naar het ziekenhuis. Danny werd heel goed vastgemaakt en vastgehouden in de riksja, om te vermijden dat hij te veel zou bewegen. En wellicht heeft dat de scheur in de lever veroorzaakt.”

Hart verwijderd

Omdat er sprake was van organen die uit het lichaam waren gehaald, werd ook de piste van orgaanhandel een tijdje gevolgd. “Maar daar is meer duidelijkheid over gekomen. Het hart werd voor de autopsie in India uit het lichaam gehaald. En er zijn ook kleine stukjes van de lever gehaald voor verder onderzoek. Er was dus geen sprake van malafide orgaanhandelaars die grof geld wilden verdienen aan menselijke organen.”

Getoetst

De resultaten van het onderzoek van de rogatoire commissie werden ondertussen al overgemaakt aan de wetsdokter die de Belgische autopsie uitvoerde. Die toetste de verklaringen van de ondervraagde mensen af met de medische vaststellingen aan het lichaam van Danny en kwam tot de conclusie dat er aannemelijke verklaringen waren afgelegd. Waardoor de piste van een gewelddadig overlijden van tafel werd geveegd en de Nielenaar officieel een natuurlijke dood stierf.

“Spijtig dat we al die tijd geen antwoorden kregen uit India”

Weduwe Nancy Van Son is opgelucht dat ze eindelijk weet hoe en in welke omstandigheden haar man Danny om het leven is gekomen. “Opgelucht omdat we nu zeker weten dat het niet om een moord gaat en dat Danny niet het slachtoffer is geworden van orgaanhandelaars.”

“Alleen dat was al een enorm gewicht dat van onze schouders viel”, reageert ze op de resultaten van het onderzoek. “Het is bijna ondenkbaar dat het dichtstbijzijnde ziekenhuis op zestig kilometer afstand ligt. Hier in België staat er in vijf minuutjes tijd een ultramoderne ziekenwagen voor de deur, kun je met medische apparatuur in de ziekenwagen al worden behandeld en tien minuten later lig je op een spoedafdeling met een urgentiearts naast je. Dat is in India spijtig genoeg niet het geval. Het is zelfs niet te vatten dat men Danny in zijn toestand zo ver heeft vervoerd met een riksja.”

“We krijgen er Danny niet mee terug, maar we zijn alleszins blij dat we eindelijk een punt achter de zaak kunnen zetten. Alleen spijtig dat het meer dan tweeënhalf jaar heeft moeten duren voor we duidelijkheid hebben gekregen. Als India onmiddellijk op onze vragen had geantwoord, hadden we deze lijdensweg niet moeten ondergaan. Dit had ons twee jaar van speculaties, onzekerheden en horrorverhalen die door ons hoofd spookten kunnen besparen.”