© Photo News

“Moeilijk om nog beter te doen”

Zeventien veldritten heeft het Beringse sporteventsbureau Golazo in zijn portefeuille. De cyclocross van Zonhoven is daar sinds 2014 één van. Aan de vooravond van de snelst groeiende klassieker in de Superprestige meet Christophe Impens, managing director van Golazo Sports, op onze vraag de temperatuur van de populaire volkssport. “De cyclocross beleeft nog steeds hoogdagen. Onze uitdaging zal erin bestaan om deze toestand te verzekeren op lange termijn.”

Rob Rodiers

Zonhoven groeide in elf jaar uit van een kleine B-cross tot een heuse cyclocrossklassieker met internationale weerklank. Welke plannen koesteren jullie met die cross?

Impens: “Dat is een moeilijke vraag. Zonhoven behoort namelijk al tot de best georganiseerde en meest spektakelrijke crossen in de wereld. Niet voor niets zullen tien buitenlandse journalisten zondag de veldrit bijwonen en wordt ze rechtstreeks uitgezonden in Italië, de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Omdat in Zonhoven alles al voorhanden is, is het moeilijk om de cross er opnieuw uit te vinden, zoals we dit jaar op de Koppenberg zullen doen. Door de aankomst daar te verleggen naar de top van de bult van Melden, creëer je een compleet nieuwe dynamiek. Zonhoven heeft die progressiemarge niet meer. Het is moeilijk om nog beter te doen. Ik ben vooral het Agentschap Natuur en Bos dankbaar dat we deze veldrit mogen organiseren in dit natuurgebied. Het is een prima zaak voor Zonhoven en bij uitbreiding heel Vlaanderen, dat 800.000 televisiekijkers kunnen zien hoe mooi De Teut is.”

Als je een ranking zou mogen maken van de mooiste cyclocrossen, welke positie neemt Zonhoven dan in?

“Ik zeg altijd dat Zonhoven deel uitmaakt van ons klavertje vier, samen met de citadel van Namen, de Koppenberg en de Jaarmarktcross van Niel. Omdat het vier pur sang crossen zijn die geen artificiële hindernissen nodig hebben om selectief te zijn. Zonhoven is de mooiste zandcross van het jaar. Mooier nog dan Koksijde. Op en rond de Naamse citadel tref je de zwaarste klautercross aan. De Koppenberg is de meest mythische. En de cross in Niel is, bij nat weer, nog een old school baggerveldrit.”

Crosskalender

Waarom is Zonhoven op de kalender naar midden oktober verhuisd?

“Omdat er dit seizoen twee zondagen minder ter beschikking zijn. Omdat 1 januari op een zondag valt, zijn we er één kwijt. En er is één wereldbekermanche meer dan vorig jaar. Daardoor hebben we moeten schuiven met enkele crossen. Zo een crosskalender opstellen, is een heel moeilijke puzzel geworden. Toen we beseften dat Zonhoven gelijktijdig met het WK op de weg geprogrammeerd stond, dachten we aanvankelijk damn! Waarna we onmiddellijk aan de slag gingen om dat nadeel om te buigen in een voordeel. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn. Langs het parcours kan je de titelrace volgen via drie reuzenschermen. Toeschouwers hoeven niet te kiezen tussen het WK of de cross, je kan zondag van beide genieten. Laat ons zeggen dat het Belgian House niet in Doha, maar in Zonhoven staat. Zoals Duivelsfans voorbije zomer op allerlei markten samentroepten om de EK-wedstrijden te bekijken, zo kan je nu naar de kuil afzakken.”

Botst de cyclocross niet op zijn limieten qua kalenderindeling?

“Absoluut! De Belgische kalender zit op zijn tandvlees. Er zijn dit jaar weer wat nieuwe crossen bijgekomen, waardoor de veldrijders plots keuzes moeten maken tussen de tv-crossen. Aan al die veldritten deelnemen is uitgesloten. Dat krijg je niet getrokken.”

Wout versus Mathieu

Heb je al gegevens over een mogelijk post-Nyseffect?

“Exacte cijfers over toeschouwersaantallen heb ik nog niet. In Ronse was er dit jaar sprake van een status quo. Over een maand hoop ik over meer gegevens te beschikken.”

Is de suprematie van het duo Van Aert-van der Poel een zegen of een gesel voor de sport?

“Een zegen. De cross leeft van het duel. Bovendien gaat er dag komen waarop Michael Vanthourenhout beide heren aftroeft. Suprematie is van alle tijden. Altijd en in iedere sport zijn er één of twee atleten die de zaak domineren. Ik ben blij dat de veldritsport momenteel beschikt over twee toppers, op de voet gevolgd door een drietal subtoppers.”

Hoe kijk je ten slotte aan tegen de internationalisering van de cyclocross?

“Ik ben een non-believer als het op de buitenlandse crossen aankomt. Vandaar dat we er als Golazo niet in zullen investeren. Ik vind het goed dat de UCI dat wél doet. Ieder zijn missie. Onze missie bestaat erin dat we in eigen land ons hoge niveau vasthouden en ervoor blijven zorgen dat veldrijden een spektakelsport blijft. Trouwens, wij investeren al in twee Waalse crossen (Francorchamps en Namen, nvdr). Dat volstaat.”