Bewoners van Antwerpse Zuid zijn verlost van geluidshinder door werken aan kaaimuur

De bewoners van de Ledeganckkaai, ter hoogte van het Antwerpse Zuid, kunnen opgelucht ademhalen. Woensdag werden er de laatste stalen palen, die het geraamte van de nieuwe kaaimuur moeten vormen, in de grond geslagen. Die werken zorgden maandenlang voor behoorlijk wat geluidshinder voor de omwonenden.

joro

Ter hoogte van Nieuw Zuid wordt de historische kaaimuur vervangen. Die was onherstelbaar beschadigd, waardoor hij helemaal moest worden afgebroken. De afbraak gebeurde in vijf fasen. Op de plaats van de oude muur komt over een afstand van ongeveer 700 meter een volledig nieuwe kaaimuur. De nieuwe muur wordt opgetrokken rond een gloednieuw stalen geraamte. Dat geraamte moest in de ondergrond van Boomse klei worden geheid. Hiervoor was zwaar materieel nodig. Aannemer THV Scheldekaaien gebruikte een trilblok en een stalen heihamer, die een luid kloppend geluid maakt en dat leidde tot behoorlijk wat geluidshinder in de omgeving.

In de week van 24 september startte de aannemer met de allerlaatste heiwerken aan de Ledeganckkaai. De werken verliepen volgens waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv vlotter dan verwacht en werden op woensdag 7 november afgerond.

Wat volgt er na de heiwerken?

Na de heiwerken worden de bouwputten achter de nieuwe stukken muur laag per laag opgevuld. Tot slot krijgt de kaaimuur zijn karakteristieke bekleding terug, met authentieke bouwelementen zoals de bolders en de blauwe steen, die voor de afbraak zorgvuldig waren weggenomen.

Begin 2020 wil de Vlaamse Waterweg nv helemaal klaar zijn met de vernieuwing van de kaaimuur in Nieuw Zuid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER