Direct naar artikelinhoud
Literatuur

Tommy Wieringa wint BookSpot Lezersprijs met ‘De Heilige Rita’

Tommy Wieringa.Beeld ANP

De Nederlandse schrijver Tommy Wieringa is de winnaar van de BookSpot Lezersprijs 2018 met zijn jongste roman De Heilige Rita. Het boek, een soort ode aan de hopeloze gevallen, was eerder dit jaar al genomineerd voor de Libris-prijs en maakt ook nog kans op de BookSpot Literatuurprijs.

Vijftig geselecteerde lezers uit Vlaanderen en Nederland bepaalden samen dat Wieringa’s boek over een zoon die de zorg op zich neemt voor zijn vader, met wie hij samenwoont, het beste is. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 10.000 euro.

Ook Tsjaikovskistraat 40 van Pieter Waterdrinker en Ondanks de zwaartekracht van Suzanna Jansen waren voor de lezersprijs genomineerd.

Tommy Wieringa wint BookSpot Lezersprijs met ‘De Heilige Rita’
Beeld rv

Later donderdagavond wordt bekend gemaakt welk boek de vakjury het beste vindt. Dat krijgt de BookSpot Literatuurprijs 2018 en de auteur 50.000 euro. Daar neemt Wieringa het met zijn Heilige Rita op tegen één Vlaamse auteur, Peter Verhelst (Voor het vergeten), en de Nederlanders, Peter Middendorp (Jij bent van mij), Arjen van Veelen (Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken), Aukelien Weverling (In alle steden) en, opnieuw, Suzanna Jansen (Ondanks de zwaartekracht).

Grimmige taferelen

Wieringa neemt de lezer in De heilige Rita mee naar Mariënveen, een klein Nederlands dorpje tegen de Duitse grens waar alle levensvreugde met de jaren uit is weggevloeid. Zelfs de bankautomaat is er verdwenen, want “te weinig transacties”. Het dorp wordt intussen overspoeld met Polen, Russen en Chinezen - soms op doortocht, soms om er te blijven - wat het leven van de dorpelingen overhoop gooit.

Wieringa’s hoogdpersonage is Paul Krüzen, een man van middelbare leeftijd die al zijn hele leven samen met zijn vader op een boerderij woont. Zijn moeder ging er jaren geleden al vandoor met een Rus, die Paul’s vader had gered uit een vliegtuigje dat boven zijn velden was neergestort en daarna in huis had opgenomen. Paul en zijn vader Aloïs zijn sindsdien alleen nog op elkaar aangewezen.

Wieringa beschrijft de grimmige taferelen uit zijn geboortestreek met kleur en hier een daar ook een komische noot, al is de heilige Rita, patroonheilige van de hopeloze gevallen, nooit ver weg. Het boek werd door critici onthaald als “groots”, “meeslepend” en een “meesterwerk”. De Heilige Rita was eerder dit jaar al genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.