Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Met een getrukeerd filmpje bereikt de mediaoorlog van Trump een nieuw hoogtepunt

Met een getrukeerd filmpje bereikt de mediaoorlog van Trump een nieuw hoogtepunt
Beeld rv

De mediaoorlog van Donald Trump bereikt een nieuw hoogtepunt. Met een getrukeerd filmpje als bewijsmateriaal ontzegt de Amerikaanse president CNN-correspondent Jim Acosta de toegang tot het Witte Huis. 

Eén van de vele persruimtes van het Witte Huis. Jim Acosta, de man die voor nieuwszender CNN het reilen en zeilen in het Witte Huis volgt, staat op een paar meter van president Trump. Microfoon in de hand. Een jonge vrouw, in rode jurk, probeert hem die microfoon afhandig te maken. Wat er gezegd wordt horen we niet, alle geluid is zorgvuldig uit het fragment gefilterd. De camera zoomt in, het beeld vertraagt en wie goed kijkt ziet Acosta in een reeks herhalingen een soort karateslag uitdelen aan de jonge vrouw. 

Twitter bericht wordt geladen...

Het filmpje is door Sarah Huckabee Sanders, perschef van de president, op Twitter gedeeld en moet als bewijsmateriaal dienen. Diezelfde Sanders heeft immers net laten weten dat Jim Acosta, de journalist uit het videofragment, voorlopig het Witte Huis niet meer in mag. Het filmpje in kwestie laat zien waarom. “President Trump gelooft in persvrijheid”, klinkt het. “Hij verwacht kritische en moeilijke vragen en juicht die zelfs toe. Maar we zullen nooit aanvaarden dat een journalist handtastelijk wordt bij een vrouw die enkel haar job probeert te doen.” 

Kijkcijfers

Het intrekken van Acosta’s accreditatie is een nooit geziene strafmaatregel. Maar gezien de ernst van de feiten misschien wel terecht. Of niet? Daarvoor moeten we een paar uur terugspoelen naar de persconferentie van de president. Acosta, die normaal gezien amper de kans krijgt een vraag te stellen aan de president, krijgt tot zijn eigen verbazing toch de microfoon toegestopt. Acosta vraagt de president of die zich niet schuldig maakt aan paniekzaaierij door de migratiekaravaan die vanuit Centraal-Amerika op weg is naar de Amerikaans-Mexicaanse grens een invasie te noemen. Hij blijft aandringen tot Trump hem toebijt: “Laat mij het land maar besturen. Jij bestuurt CNN. En mocht je dat beter doen, zouden je kijkcijfers misschien hoger zijn.”

Voor Acosta het signaal om nog een versnelling hoger te schakelen. Terwijl Trump zich al naar een andere journalist richt, blijf Acosta staan. Hij wil weten of de president bang is voor de uitkomst van het onderzoek naar Russische inmenging tijdens de verkiezingen. Maar Trump die herhaaldelijk zegt: “Het is genoeg”, is duidelijk niet van plan die vraag te beantwoorden. Terwijl een jonge vrouw in rood probeert om Acosta de microfoon te ontfutselen, schiet de president uit. “Je bent een onbeleefd, verschrikkelijk persoon”, bijt hij Acosta toe. “CNN zou zich moeten schamen omdat jij voor hen werkt.” Die quotes gaan de wereld rond. De korte worsteling met de stagiaire valt niemand op. Tot Sanders zich een paar uur later met de zaken gaat bemoeien. 

De Washington Post toont hoe beide video’s net genoeg van elkaar verschillen om de interactie tussen de journalist en de medewerkster in een ander daglicht te plaatsen.

Maar het beeldmateriaal waarmee zij haar punt probeert te maken, rammelt behoorlijk. Door aan de afspeelsnelheid van het fragment te morrelen, sterk in te zoomen en de verontschuldigingen van Acosta weg te knippen krijg je als kijker inderdaad de indruk dat de journalist wel degelijk in de fout gaat. En dat terwijl het onbewerkte beeldmateriaal duidelijk laat zien dat het net de stagiare is die door de microfoon te grijpen lichamelijk contact met de journalist maakt

En dat is niet het enige probleem. De Trump-administratie nam niet eens de moeite om zelf met de beelden aan de slag te gaan. Het fragment was een paar uur voor Sanders het op Twitter deelde al op de rechtse complotwebsite InfoWars te zien. Het was daar gedropt door Joseph Watson, die in de VS al eerder voor ophef zorgde met de videocompilaties die hij voor InfoWars maakte.  

On-Amerikaans

De reactie van CNN is vernietigend. “Sarah Sanders liegt, komt aanzetten met duidelijk gefabriceerd bewijsmateriaal en heeft het over een incident dat zelfs nooit plaatsvond. Het inhouden van de accreditatie van onze journalist is een wraakactie voor de kritische vragen die hij tijdens de persconferentie stelde. Deze beslissing is nooit gezien en vormt een bedreiging voor de democratie. Het land verdient beter.” Acosta zelf had het over een surreële ervaring. “Ik mag mijn job niet meer doen omdat ik probeerde om de president een vraag te stellen.” 

‘De president heeft niet te kiezen wie over zijn beleid bericht’
Elisabeth Bumiller, chef bij ‘The New York Times’

Ook andere nieuwsmedia schaarden zich ondertussen achter CNN. “De president heeft niet te kiezen wie over zijn beleid bericht”, liet Elisabeth Bumiller, chef van het Washington-bureau van The New York Times weten. De vereniging van Witte Huis-correspondenten vraagt de president om zijn beslissing terug te draaien. Zij hebben het over het onterecht straffen van een reporter met wie de president een moeilijke relatie heeft. De Amerikaanse Civil Liberties Union ten slotte, die opkomt voor de rechten en vrijheden van de Amerikaanse burgers, heeft het over een on-Amerikaanse beslissing.

On-Amerikaans
Beeld REUTERS