Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Voormalige Sovjetleider Gorbatsjov waarschuwt voor nieuwe Koude Oorlog

Volgens oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov staat moeten we opletten voor een nieuwe Koude OorlogBeeld getty

De voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov heeft gisteren opnieuw gewaarschuwd voor de oplopende spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten. Gorbatsjov zei dat “we niet mogen terugkeren naar de dagen van de Koude Oorlog”.

“We moeten oorlog eens en voor altijd uitbannen. Het allerbelangrijkste is om af te komen van kernwapens", zo was te horen in de speech van de 87-jarige Gorbatsjov. De voormalige Sovjetleider woonde in een bioscoop in Moskou de première van de film ‘Meeting Gorbachev’ bij.

Gorbatsjov, die kampt met gezondheidsproblemen, voerde niet zelf het woord, maar liet een assistent zijn speech voorlezen.

‘Ze spreken nu al over een kernoorlog als iets dat volkomen acceptabel is’
Michail Gorbatsjov

Confrontatie

Vorige maand kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat de Verenigde Staten zich zouden terugtrekken uit het INF-ontwapeningsverdrag. Gorbatsjov heeft dat verdrag in 1987 ondertekend. “Het gevaarlijkste zou zijn om terug te keren naar confrontatie, het begin van een nieuwe wapenwedloop. Ze spreken nu al over een kernoorlog als iets dat volkomen acceptabel is. Hij wordt voorbereid, scenario's worden besproken", aldus de oud-wereldleider.