Renia Spiegel.
Volledig scherm
Renia Spiegel. © Twitter/Renia Spiegel Movie

Dagboek van ‘Poolse Anne Frank’ toont gruwel van Holocaust door ogen van tiener: “Er komen verschrikkelijke tijden aan”

“We hebben al zo’n verschrikkelijke tijden beleefd, maar nu is het ergste moment daar”, schreef de Joodse Renia Spiegel op 25 juli 1942, een week voor ze in Polen op 18-jarige leeftijd werd geëxecuteerd door de nazi’s. In haar dagboek pende de tiener gedurende drie jaar maar liefst 700 pagina’s vol over haar ervaringen als Jood in de Tweede Wereldoorlog. Haar teksten zijn vanaf deze week, zeventig jaar na datum, in het Engels verschenen, nadat het dagboek eerder enkel in Polen werd gepubliceerd.

13 reacties

  • Theo Sleddens

    4 jaar geleden
    Goedemorgen, Ik ben een man van 72 jaar die in mei van dit jaar een lang vervulde wens in vervulling heb laten gaan. Nadat ik vanaf mijn 14 altijd veel heb gelezen en gesproken met mensen die de 2e WO hebben meegemaakt bezocht ik het voormalige concentratiekamp Auschwitz en de resten van het vernietigingskamp Birkennau. Zelfs na zoveel jaren ontroerde het me om te voelen (voor zover als dat mogelijk was) in hoge mate. Ik hoop dat dit de mensheid nooit meer overkomt!!!
  • Jose Delie

    5 jaar geleden
    Rudy,dit is geen fabeltje!!!
  • Rudy van Hecke

    5 jaar geleden
    mij maken ze niets wijs ik geloof niet in fabeltjes
  • hugo bernaerts

    5 jaar geleden
    Zou verplichte lectuur moeten zijn voor een bepaald vlaams publiek en hun excellenties in de regeringen
  • ronny meuris

    5 jaar geleden
    Nooit maar dan ook nooit mogen we vergeten tot wat extremisme leiden kan. Het Is dan ook heel belangrijk daar steeds weer mee geconfronteerd te worden omdat tegenwoordig meer en meer mensen niet beseffen welke gevaren ons bedreigen.