Direct naar artikelinhoud
Europa

Verhofstadts ALDE-groep en Macrons En Marche! smelten samen in Europees Parlement

De Franse president Emanuel Macron.Beeld AFP

De fractie van de Europese liberalen (ALDE) en de politieke beweging van Frans president Emanuel Macron zullen in het Europees Parlement een coalitie vormen. Ze hopen zo dat hun gewicht na de Europese verkiezingen van mei 2019 aanzienlijk zal toenemen.

De Europese liberalen houden vandaag hun congres in Madrid en zullen daar aankondigen dat ze voortaan een front vormen met En Marche!, de beweging waarmee Frans president Emmanuel Macron vorig jaar de verkiezingen won. De samensmelting zal pas volgend voorjaar echt effect hebben omdat En Marche! dan voor het eerst onder die noemer zal meedoen aan de Europese verkiezingen.

Coalition for a New Europe

En Marche!-kopstuk Astrid Panosyan zal de coalitie vandaag aankondigen, de naam die momenteel in de wandelgangen circuleert is Coalition for a New Europe. In haar toespraak zegt Panosyan dat het de bedoeling is om de coalitie uit te breiden met andere liberale partijen zoals het Spaanse Ciudadanos, de Catalaanse maar Spaansgezinde partij van Albert Rivera die electoraal in de lift zit.

Guy Verhofstadt, fractieleider van de Europese liberalen (ALDE).Beeld AFP

Maar er wordt ook een samenwerking aangeknoopt met nieuwe partijen die groeiden uit allerlei burgerbewegingen. Een van die formaties is het Hongaarse Momentum Movement, dat zich fel kant tegen premier Viktor Orbán.

Een van de bindende elementen van de nieuwe coalitie: een politiek front vormen tegen populistische en autoritaire leiders

Dat laatste moet een van de bindende elementen van de nieuwe coalitie worden: een politiek front tegen populistische en autoritaire leiders als Orbán. Daarmee zetten de Europese liberalen zich ook af tegen de pragmatische koers van de christendemocratische EVP-fractie die deze week nog besliste om Orbán in haar rangen te houden.

Hand uitgestoken

Naar verluidt zou het de bedoeling zijn om de politieke fractie na de Europese verkiezingen nog verder uit te bouwen. Zo wordt de hand uitgestoken naar een aantal groene politici zoals de Nederlandse GroenLinks-leider Jesse Klaver en worden ook contacten gelegd met een aantal Europese sociaaldemocraten. Verwacht wordt dat de Europese Socialists & Democrats-groep omwille van het brexitvertrek van Labour-parlementariërs fel zal krimpen. De ALDE-liberalen hopen dat een aantal sociaaldemocratische partijen zich vervolgens bij de Coalition for a New Europe zullen aansluiten.