“Ik heb paar weken tijd om 4.000 euro te vinden. Anders kan ik nooit kinderen krijgen”

© DBA

© DBA

© rr

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

“Een klein roske. Zoals ik. Een echte mini-me. Dat zou ik geweldig vinden.” Dominique Temmerman straalt als het over haar kinderwens gaat. Maar tussen droom en werkelijkheid staat een zware chemokuur. Ze lijdt namelijk aan een zeldzame auto-immuunziekte. “Als ik ooit een kind wil, moet ik nú eicellen laten invriezen, en daar moet ik meer dan 4.000 euro voor vinden. Niet ­terugbetaald, en in één keer neer te tellen. Wie kan dat zomaar?”

Kim Clemens en Arnout Gyssels

Ze valt geregeld flauw, zat een tijd in een rolstoel, loopt af en toe met krukken, slikt de hoogste dosis cortisone en nog medicijnen die doorgaans na een orgaandonatie worden voor­geschreven. Constant voelt ze zich grieperig. Spierpijn, koorts, overgeven. En toch heeft Dominique Temmerman uit Ekeren haar ziekte al drie jaar in stilte gedragen.

“Alleen mijn vrienden en ­familie waren op de hoogte. Ik wilde er ook helemaal niet mee naar buiten komen. Ik bleef werken als vertegenwoordigster, soms van thuis uit als het echt niet ging. Maar nu ben ik verplicht om hulp te zoeken van buitenaf. Want alleen red ik het niet.”

© rr

Die plotse hulpkreet komt er omdat Dominique vorige week te horen kreeg dat chemo­therapie de enige manier is om de komende jaren heelhuids door te komen. “Ik lijd aan de ziekte PAN, ofwel polyarteritis nodosa. Dat is een zeldzame en chronische auto-immuunziekte die normaal alleen voorkomt bij oudere mannen en waarbij de kleine bloedvaten ontsteken. Het kan ook leiden tot orgaanfalen. Bij mij begon het met een vlek op mijn voet, drie jaar geleden. Intussen is het alleen maar erger geworden. Ik heb net gehoord dat de PAN ook mijn longen en lever al heeft aangetast. Chemo is de enige manier om de ziekte tot rust te brengen, zoals dat heet. Dan heb ik er misschien enkele jaren minder last van.”

Uit eigen zak

De kuur zal een jaar duren. “Omdat ik al van kleinsaf aan zo graag kinderen wil, hebben de dokters zo lang mogelijk gewacht om chemotherapie voor te stellen. Maar nu moet het echt. Het enige wat ik kan doen, is eitjes en een stukje van een van mijn eierstokken laten invriezen, om die dan ­later te gebruiken. Alleen kost dat enorm veel geld dat ik helemaal uit eigen zak moet betalen. En dat heb ik niet.”

Haar beste vriendin heeft daarom een crowdfunding-campagne opgestart. Voor de minstens 4.000 euro die Dominique nu meteen nodig heeft, en voor de extra kosten die ­later volgen. “Omdat je voor de ingevroren eitjes ook daarna nog moet betalen. Ik hoop echt dat het lukt, want de deadline is kort. Ik kan mijn behandeling niet langer uitstellen.”

Je kan Dominique steunen op www.gofundme.com/i-have-a-plan

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen