© Joris Herregods

Uniek project: Mechelse gezinnen uit middenklasse kunnen sociale woning krijgen

Mechels burgemeester Bart Somers wil een aantal gezinnen uit de middenklasse huisvesten in sociale woonwijken om de samenhang tussen de mensen te bevorderen. In ruil voor een sociaal huurtarief moeten die gezinnen zich een aantal uren per week inzetten voor de buurt.

Lex Moolenaar, Sven Van Haezendonck

Bart Somers (Open Vld) lanceert het idee in zijn nieuwe boek Samen leven – Een hoopvolle stra­tegie tegen IS. Vanuit zijn jaren­lange ervaring als burgemeester van Mechelen stelt hij “een coherent beleid” voor in plaats van “de huidige losse flodders, zoals het debat over de boerkini”.

“Ik geloof bijvoorbeeld niet echt in deradicalisering”, zegt Somers. “Ik wil liever voorkomen dan genezen.” Een concreet voorbeeld: Somers wil in Mechelen enkele tientallen gezinnen uit de middenklasse onderbrengen in sociale woonwijken om de sociale cohesie te bevorderen. In ruil voor de lagere huurprijs vraagt hij van die gezinnen een engagement om zich een aantal uren per week in te zetten voor hun buurt.

Dat kan onder meer via naschoolse kinderopvang, huiswerkbegeleiding en/of het organiseren van straatfeesten en een buurtinformatienetwerk (BIN). De burgemeester hoopt dat Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) hem in dat initiatief zal steunen.

Somers pleit in zijn boek ook voor een nieuw vak Burgerschap in alle netten van het secundair onderwijs. “Op de fundamentele waarden van onze samenleving, zoals de gelijkheid van man en vrouw en de strijd tegen elke vorm van discriminatie, mogen we niets toegeven. Daarom pleit ik voor een charter dat elke nieuwkomer en ook alle jongeren zouden moeten ondertekenen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER