België ondertekent VN-migratiepact voorlopig niet, "eerst overleggen met Europese partners over interpretatie"

België onderschrijft het migratiepact van de Verenigde Naties voorlopig niet, het kernkabinet heeft de knoop nog niet doorgehakt. Normaal gezien moet de ondertekening midden volgende maand gebeuren in Marrakesh in Marokko. Maar een aantal andere landen haakte intussen af en nu vraagt ook premier Charles Michel (MR) op internationaal en Europees niveau eerst verduidelijking over de tekst, want vooral regeringspartij N-VA vreest meer open grenzen.

In de VN-verklaring worden niet-bindende afspraken gemaakt, onder meer om de wereldwijde migratiestromen zo ordentelijk te laten verlopen en om mensensmokkel tegen te gaan. De onderhandelingen over de tekst gingen in 2016 van start, maar onder meer Oostenrijk en Australië lieten intussen weten het pact niet te zullen onderschrijven.

Het federale kernkabinet boog zich vanmiddag een eerste keer over de kwestie. In ons land is binnen de regering vooral de N-VA kritisch, zeker na de terugtrekking van Oostenrijk. Gisteren riep Vlaams Belanger Filip Dewinter in de Kamer de N-VA ook op "om zich niet te laten knechten door internationale akkoorden".

"Er zijn een aantal indringende vragen die erbij gesteld worden waar de interpretatie tussen verschillende specialisten anders is", zegt N-VA-vicepremier Jan Jambon na afloop van het kernkabinet vandaag. 

Francken: “Uiteindelijk wordt dat toch bindend, en dan sta je daar”

Ook volgens staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is het vooral onduidelijk of het verdrag nu écht niet bindend is, zoals in de tekst staat, of uiteindelijk toch kan worden gebruikt in rechtszaken. “Er zijn nog juridische discussies”, zegt Francken. “Het is misschien geen direct engagement, maar wel een politiek en moreel engagement. Vroeg of laat kom je dat toch tegen", zegt hij in “De afspraak op vrijdag”.

Francken is over “bepaalde principes in het pact toch niet geweldig enthousiast”. Hij vreest vooral inperking van het terugkeerbeleid, en daar hoort in ons land soms ook opsluiting van gezinnen met kinderen bij. “Wat als men bijvoorbeeld zegt dat je kinderen principieel nooit mag opsluiten, maar we zijn daar in augustus terug mee begonnen? Je kan toch moeilijk een vrijgeleide geven aan families die illegaal op het grond verblijven omdat je ze in de praktijk niet wegkrijgt?", vraagt Francken. Toch vindt hij het verdrag symbolisch waardevol. “De intenties zijn goed”, zegt hij. 

Lees verder onder de video uit "De afspraak op vrijdag" 

Videospeler inladen...

Michel: "Bedoeling zeker te zijn dat iedereen dezelfde interpretatie geeft aan tekst"

Premier Charles Michel (MR) vraagt nu verduidelijking op Europees en internationaal niveau vooraleer ons land beslist om het pact volgende maand inderdaad te zullen onderschrijven. "Tot nu was er in de procedure een positieve reactie van de diplomaten die de tekst bekeken hebben. Maar voor zo'n belangrijke tekst is een politiek akkoord nodig. Het is nodig dat we grondig bekijken welke interpretatie in de toekomst zou kunnen gegeven worden aan de tekst."

Volgens Michel moet er een duidelijk verschil gemaakt worden tussen legale en illegale migratie. "En het is nodig om daarover internationale discussies te voeren om dezelfde taal te gebruiken. In vele landen zijn er verschillende visies, dat is hun soevereiniteit. Maar het is belangrijk dat we over dezelfde betekenissen spreken om goede akkoorden te kunnen maken. We moeten bekijken met onze Europese partners hoe overleg nodig is voor we een definitieve beslissing nemen."

Peeters: "Wil niet thuishoren op lijstje van landen die zich terugtrekken"

Voor ons land gaat minister van Ontwikkelingssamenwerking en vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) het migratiepact van de VN volgende maand in principe onderschrijven. "Als je op de juiste manier illegale migratie wil kunnen aanpakken, doe je dat samen met andere landen. Dit soort samenwerking is waar de VN over gaat. Dan is deze tekst een belangrijke", liet hij vandaag optekenen. Eerder schreef de Croo op Twitter dat hij "daarom in Marrakesh met veel overtuiging namens ons land het Global Compact on Migration zal ondertekenen".

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) merkt op dat er tijdens de onderhandelingen over de tekst "weinig negatiefs is gezegd, door geen van de partijen". "De tekst doet geen afbreuk aan wat wij in België doen. Daar is misschien wel het een en het ander aan te verduidelijken om misverstanden uit de wereld te helpen." Peeters wil ten slotte "als België niet graag thuishoren op het lijstje van landen die zich terugtrekken"

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen