De Vlaming heeft schrik

© rr

Drie Vlamingen op de vier vrezen dat er de ­komende maanden een nieuwe terroristische aanslag in ons land volgt. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van onze krant over ­onze grootste angsten. Terreur staat in die rangorde met grote voorsprong bovenaan. Maar ook criminaliteit, minder welvaart, de ­islam en een mogelijk ontslag verontrusten de Vlaming ernstig.

v Rommers

De aanslagen van 22 maart hebben zwaar ingehakt op ons veiligheids­gevoel. Zeven maanden na datum voelen velen zich nog steeds niet veilig, zo blijkt uit een bevraging van onze krant bij 1.000 Vlamingen.

Vooral op het vlak van terreur – met voorsprong de grootste angst van de Vlaming – ontbreekt de geruststelling. Zo vrezen drie op de vier onomwonden voor nieuwe aanslagen de komende maanden. Dat ondanks tal van extra veiligheidsmaatregelen, gaande van honderden militairen in de straat tot extra bevoegdheden voor politie en gerecht.

Eén op de vijf heeft vanwege de angst voor terreur een evenement zoals een concert gemeden. Evenveel mensen pasten hun reisplannen aan. En de terreur maakt ons achterdochtig: ruim 60 procent is veel alerter wanneer hij op plaatsen loopt waar veel volk is. Zes op de tien zijn vóór soldaten in de straten en vinden dat zij voor een “geruststellend” gevoel zorgen.

Wantrouwiger

Tegelijk met de grote angst voor terreur is ook de schrik voor de islam toegenomen. Meer dan de helft gaat akkoord met de enigszins provocerende stelling dat “moslims Vlaanderen aan het overnemen zijn”.

Zes Vlamingen op de tien zijn wantrouwiger tegenover moslims en vinden dat ze de aanslagen onvoldoende streng veroordelen, terwijl in de feiten veel imams en moslimverenigingen wel degelijk hun afschuw uitspraken.

Geen wapens

Ook de schrik om het slachtoffer te worden van criminaliteit staat hoog in de rangorde van angsten. Daarbij valt op dat één op de drie ’s nachts liever niet op straat komt of de stad mijdt. Anderzijds huivert de Vlaming voor Amerikaanse toestanden: maar weinig ondervraagden zouden een wapen kopen.

Jobverlies en de vrees dat de welvaart er de komende jaren fors op achteruitgaat, vervolledigen de top 5 van onze grootste angsten. Een kwart van de Vlamingen blijkt niet zeker te zijn van zijn job, en heeft nog grotere kopzorgen over de moeilijkheden die zijn of haar kinderen zullen hebben om later een goede job te vinden. “We beginnen duidelijk te beseffen dat Europa zijn historisch gegroeide rijkdom en machts­positie aan het verliezen is en dat andere grote spelers het voor het zeggen gaan krijgen”, aldus nog professor Hooghe.

Een gedachte die nauw aansluit bij de overtuiging van veel Vlamingen dat onze welvaart wordt bedreigd: zo acht de helft onze sociale verworvenheid – pensioen, ziekteverzekering – in de toekomst niet langer betaalbaar. Niettemin vinden zeven op de tien dat het met “beperkte” aanpassingen aan het belastingsysteem ­mogelijk moet zijn onze welvaartsstaat op peil te houden.

Wij vroegen 1.000 Vlamingen waar ze bang van zijn. Bekijk hier de resultaten in detail.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen