Dyson heeft dan toch gelijk: je stofzuiger verbruikt veel meer dan je denkt

© An Nelissen

Het energielabel van stofzuigers deugt niet. Sir James Dyson zegt het al vijf jaar. De uitvinder van de zakloze stofzuiger heeft nu gelijk gekregen van het Europees Hof van Justitie. Er blijkt namelijk nogal wat mis met de testprocedure die de EU voorschrijft.

Kristof Simoens

“Vervangt u telkens wanneer u gaat stofzuigen de zak van uw toestel? Nee toch? Nochtans verbruikt een stofzuiger meer energie naarmate de zak gevuld geraakt.” Het is al jaren het riedeltje van Dyson, de producent van de stofzuiger zonder zak. Platte commerciële praat, reageerde de concurrentie, vooral omdat Dyson er in één adem aan toevoegde dat zijn technologie niet aan dat euvel lijdt en dus eigenlijk “gestraft” wordt. Maar kijk, na een juridische marathon van vijf jaar heeft sir James gelijk gekregen van het Europees Hof van Justitie: “Tests van stofzuigers met een lege stofzak geven het werkelijke energieverbruik onvoldoende realistisch weer.”

Bij Test-Aankoop zijn ze niet verbaasd. “Wij zeggen al ­langer dat de gegevens op het energielabel niet altijd even realistisch zijn”, zegt woordvoerder Simon November. Niet alleen omdat het de fabrikanten zélf zijn die de tests uitvoeren, weliswaar gebaseerd op criteria die de EU heeft vastgelegd. “Volgens ons staan die testcriteria te ver af van de werkelijkheid. Daarom hanteren wij bij onze eigen tests in het labo andere criteria. Die geven vaak een totaal ander resultaat.”

Kind en het badwater

Toch hoor je Test-Aankoop niet pleiten voor het afschaffen van de energielabels. “Zo’n label helpt om bij de aankoop van een nieuw toestel een bewustere keuze te maken”, zegt November. Maar Test-Aankoop pleit wel voor realistischere normen én systematische controle. “Uit een studie van de FOD Economie in 2015 bleek al dat het energielabel van 6 op de 10 elektrische toestellen niet betrouwbaar is. Heel wat ­fabrikanten bleken zich van energieklasse te hebben ‘vergist’. Uiteraard vaak niet in hun nadeel …”

Europa heeft nu twee maanden de tijd om in te grijpen: óf het tekent hoger beroep aan tegen de uitspraak óf het legt de fabrikanten nieuwe procedures op die beter met de realiteit stroken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen