© Hollandse Hoogte / Kick Smeets

Iconische letters ‘I Amsterdam’ trekken té veel toeristen en worden daarom definitief verwijderd

De iconische I Amsterdam-letters verdwijnen definitief van het Museumplein in de Nederlandse hoofdstad. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond beslist. De letters zijn de meest gefotografeerde locatie in Amsterdam op Instagram.

av

Het plan om de toeristische attractie te verwijderen kwam van GroenLinks. De partij vond dat de letters symbool zijn komen te staan voor het massatoerisme in de stad. Daarbij vond de partij ook dat de driedimensionale slogan te veel individualisme uitstraalde. Wanneer de letters worden weggehaald, wordt overlegd met Amsterdam Marketing, de organisatie die de letters plaatste. Ze ontvangt subsidies van de gemeente om toeristen wegwijs te maken in de stad, maar ook om het toerisme zo veel mogelijk te spreiden. De letters verdwijnen alleen op het Museumplein, want op Schiphol Plaza blijven ze staan. Een ander set letters blijft ‘reizen’ door de stad en wordt afwisselend op allerlei plekken - ook buiten het centrum - neergezet.

Zestig miljoen toeristen

In 2017 bezochten 21 miljoen mensen Amsterdam en in 2030 zullen dat er mogelijk 60 miljoen zijn. Volgens velen is het draagvlak voor toerisme in de stad bereikt. Met name onder bewoners zorgt het massatoerisme voor veel weerstand.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER