Vrouw die schoonmoeder mee begroef getuigt: "Ik wist dat de politie zou komen"

© Sudpresse

De vrouw die in 2010 samen met haar echtgenoot haar overleden schoonmoeder begroef zodat ze samen het pensioen van de vrouw konden blijven opstrijken, heeft in de kranten van Sudpresse voor het eerst gereageerd op de feiten. "Ik wist dat de politie zou komen", vertelt Marie R.

jvh

De vrouw werd donderdag opgepakt en ondervraagd door de politie, nadat speurders in haar tuin in Montbliart, ten zuiden van Charleroi, het lichaam van Jeanine D. (80) gevonden hadden. Haar zoon Jean-Pierre D. was nooit gaan aangeven dat zijn moeder op 24 januari 2010 overleden was aan kanker, en had haar lichaam in alle stilte begraven zodat zijn vrouw en hij acht jaar lang haar persioentje konden blijven opstrijken. "Mijn man had toen ze nog leefde al tegen tegen zijn moeder gezegd dat hij haar in de tuin zou begraven", aldus Marie R.

De vrouw beschrijft ook de dag dat ze samen met haar man haar schoonmoeder begroef: "Ik zei hem dat we problemen zouden krijgen met de politie. Ik betreur wat er is gebeurd: ik wilde het allemaal niet, ik ging ook niet akkoord en ik had het ook moeten verhinderen, maar daar ben ik niet in geslaagd. Hij antwoordde dat het zo moest zijn, en regelde alles: hij delfde het graf, hij stak een bloem tussen de handen van zijn moeder, die haar nachtkleed droeg. Maar ik ben geen moordenaar."

"Het ging niet om het geld, denk ik", antwoordt de vrouw op de vraag waarom haar man de dood van zijn moeder verborgen wilde houden. "Hij was vooral bang dat hij het huis zou moeten verkopen." Daarna was het onderwerp jarenlang taboe bij het koppel. "Dat was een zwaar geheim om te dragen, maar we spraken er nooit over. Maar ik dacht er elke keer aan als ik voorbij die plek liep", aldus Marie R.

LEES OOK. Hij zorgde dat alle administratieve verplichtingen werden nageleefd. Met maar één doel: elke maand haar pensioentje opstrijken

Toen haar man in juli overleed, wist ze dan ook dat de politie zou komen. "Ik was erop voorbereid. Ik wist dat de bom op een dag zou ontploffen." De vrouw toonde de politieagenten dan ook zonder veel bezwaar de plek waar ze moesten zoeken, op amper enkele meters van het huis.

Marie R. erkent dan ook dat ze "geen martelaar" is. De vrouw mocht donderdag na 24 uur in de cel terug naar huis, ze werd vrijgelaten onder voorwaarden. "Sinds ik terug ben, heb ik niets meer gedaan. Het leven valt me zwaar, ik slaap niet meer. Ik probeer er niet meer aan te denken, maar ik blijft die momenten herleven." De zestiger wordt nu beschuldigd van misbruik van sociale goederen en zal al het opgestreken geld moeten terugbetalen, een bedrag dat geschat wordt op meer dan 126.000 euro. “Haar eigendommen worden in beslag genomen, haar rekeningen zijn bevroren en haar huis zal verkocht worden om al het geld te kunnen terugbetalen”, aldus een speurder. Met andere woorden: de vrouw is alles kwijt.

"Ze gaan me alles afnemen", weet ook Marie R., die vooral hoopt dat ze de hele heisa snel achter zich kan laten. "Als alles achter de rug is, wil ik terug naar Réunion", het eiland waar de vrouw oorspronkelijk vandaan komt. Maar de vrouw riskeert wel drie jaar gevangenisstraf. "Ik wil niet naar de gevangenis. Daar ben ik bang voor."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen