© Photo News

Vliegtuig koning omgeleid naar China, maar Belgische piloten staan in Mongolië

Het vliegtuig met Filip, Mathilde, staatssecretaris De Crem, minister van Staat Willy Claes, medewerkers van het koninklijk paleis en pers, is gisteren vanuit Ulaanbaatar in Mongolië omgeleid naar het Chinese Hohhot. In Mongolië bleek er te veel wind te zijn, dus is er vlak voor de landing beslist om naar China te vliegen. Rond 13 uur Belgische tijd is het koningspaar opnieuw kunnen vertrekken, om twee uur later dan toch in Ulaanbaatar te landen.

LC

De Airbus 321, gehuurd van een Portugese maatschappij, kan namelijk niet in één ruk van Japan naar Brussel vliegen. Onderweg moet er twee keer worden getankt. Normaal gezien zou dat net als bij de heenreis in Ulaanbaatar (Mongolië) en Yekaterineburg (Rusland) zijn.

Vroeger huurde het leger een grotere Airbus 330 die wel in één keer tot België kon vliegen. Nog daarvoor beschikte het leger over eigen grote Airbussen 310 maar door besparingen zijn die dus afgeschaft.

Normaal gezien zou er in Mongolië een crew piloten van het Belgisch leger opstappen die de huidige onderweg moest aflossen, want de vlucht is te lang voor 1 crew. De crew van de heenreis zit trouwens al een week in Ulaanbaatar.

Rond 13 uur Belgische tijd steeg het vliegtuig opnieuw op vanuit Hohhot, met bestemming Ulaanbaatar. Dat betekent dat het vliegtuig drie uur aan de grond heeft gestaan in China. De geplande reisweg wordt nu voortgezet, met een tussenlanding in Jekaterinenburg.

Als alles goed gaat, zal het vorstenpaar met een vertraging van 7 uur aankomen in Brussel. In totaal zal de koning er 24 uur over hebben gedaan om weer thuis te geraken van zijn staatsbezoek in Japan, terwijl een normale lijnvlucht er slechts 11 uur over doet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer