Direct naar artikelinhoud
Politiek

Uittredend burgemeester Zelzate eist hertelling stemmen om extreemlinkse PVDA uit coalitie te houden

Uittredend burgemeester van Zelzate Frank Bruggeman.Beeld VTM Nieuws

Dat de PVDA in Zelzate in het gemeentebestuur komt, is ook voor CD&V een brug te ver. "Voor CD&V is samenwerking met PVDA geen optie", zegt voorzitter Wouter Beke op Twitter. "Ongelooflijk dat sp.a doet waar zelfs PS niet aan wil beginnen.” Uittredend burgemeester Frank Bruggeman (VLD-SD) heeft Binnenlandse Zaken intussen gevraagd de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen te hertellen.

Sp.a en PVDA stelden gisteren hun bestuursakkoord voor in het Oost-Vlaamse Zelzate. Het is de eerste keer dat de extreemlinkse partij in een gemeentebestuur komt. Voor CD&V-voorzitter Wouter Beke gaat een samenwerking met de Partij van de Arbeid te ver.

"Voor CD&V is samenwerking met PVDA geen optie", zegt hij op Twitter. "Het programma van een christendemocraat zal altijd onverenigbaar zijn met extremen. Ongelooflijk dat sp.a doet, waar zelfs PS niet aan wil beginnen." 

Wouter Beke (CD&V).Beeld Photo News

Twitter bericht wordt geladen...

In Wallonië zette de Waalse tegenhanger PTB sterke resultaten neer, maar de coalitieonderhandelingen met de PS in verschillende steden en gemeenten leiden voorlopig nergens tot resultaat. 

Kritiek

Eerder hadden ook N-VA-voorzitter Bart De Wever en Open Vld-kopvrouw Gwendolyn Rutten kritiek op de nieuwe coalitie in Zelzate. “Dit is geen goede zaak. Het is jammer dat de linkerzijde geen democratische hygiëne kent. Waar communisten besturen is er meestal armoede en dictatuur. Dat doe je gewoon niet”, zei De Wever aan VTM Nieuws.

Sp.a-voorzitter John Crombez begrijpt de heisa over de samenwerking met PVDA in Zelzate niet. “Tienduizenden mensen zijn steeds meer pensioen kwijt, elektriciteit en medicijnen zijn steeds duurder en niet voorradig, de kinderarmoede stijgt. Aan de partijen uit de regering, geef een seintje als we het daarover kunnen hebben”, zegt hij op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

Hertellen

Frank Bruggeman (VLD-SD), de uittredende burgemeester van Zelzate, heeft Binnenlandse Zaken gevraagd de stemmen van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen te hertellen. Dat zegt hij aan VTM Nieuws. Zo wil Bruggeman het extreemlinkse PVDA alsnog uit het bestuur houden.

“Er zijn genoeg elementen die bewijzen dat er stemmen ongeldig zijn verklaard die wel geldig waren”, zegt Bruggeman. “Als het verschil daardoor kleiner is, kan er weldegelijk iets veranderen.”

Bruggeman vormde de afgelopen zes jaar een coalitie van 12 zetels op 23 tussen zijn VLD-SD, N-VA en CD&V-Vrij Zelzate. VLD-SD bleef op 14 oktober de grootste partij maar ging licht achteruit, terwijl sp.a de tweede partij werd en in zetels even groot werd als VLD-SD. Beide partijen hebben in de nieuwe gemeenteraad 7 zetels.

PVDA behield zijn 6 zetels, samen heeft de nieuwe sp.a-PVDA-coalitie dus een meerderheid van 13 op 23 zetels.