Prins Laurent moet 50 miljoen euro krijgen van Libië

Door een uitspraak van de rechtbank moet Libië ongeveer 50 miljoen euro betalen aan de vereffenaar van de Global Sustainable Development Trust (GSDT), een vroegere vzw van prins Laurent. Dat schrijft het weekblad Le Vif.

mrra, mtm

De vzw GSDT sloot in 2008 een contract van 70 miljoen euro met Libië rond het bebossen van duizenden hectares woestijngebied aan de Libische kust. Libië verbrak dat contract eenzijdig. In 2014 besliste het Brusselse hof van beroep dat Libië zowat 38,5 miljoen euro schadevergoeding en intresten moet betalen vanwege die eenzijdige verbreking.

Libië probeerde via een gerechtelijke procedure nog van die schadevergoeding af te geraken, maar dat draaide op niets uit. Volgens Le Vif moet Libië nu de vzw de schadevergoeding betalen die het hof van beroep heeft uitgesproken, verhoogd met intresten en gerechtskosten. Dat komt neer op 50 miljoen euro. Het geld moet volgens het weekblad aangewend worden voor het Environment Network, een nieuwe vzw die Laurent in juni heeft opgericht.

“Kabinet-Reynders oefende druk uit op vzw van prins”

Volgens Laurent Arnauts, de advocaat van prins Laurent, heeft de kabinetschef van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in 2013 ongeoorloofde druk uitgeoefend op de Balie van Brussel in de zaak die Global Sustanaible Development Trust (GSDT), de vzw van de prins, had aangespannen tegen Libië. Dat zei hij zondag op de Franstalige tv.

Volgen Arnauts schreef het kabinet-Reynders een brief aan de vzw van de prins. “U zult begrijpen dat de goede wil jegens België van de nieuwe Libische autoriteiten een noodzaak is en dat de goede wil niet misbruikt mag worden” in het geschil dat de vzw van de prins heeft aangespannen, stond daar volgens Arnauts in. De brief dateert van 9 april 2013 en is gericht aan Pierre Legros, de toenmalige stafhouder van de Franse Orde van advocaten aan de Brusselse Balie.

Het dossier rond GSDT is gelinkt aan de affaire rond de verdwenen Libische tegoeden. Het is in het kader van de juridische strijd van de prins dat onderzoekers op de “verdwenen” intresten op de geblokkeerde Libische fondsen zijn gestoten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer