Direct naar artikelinhoud
Sri Lanka

Internationale kritiek op ‘ongrondwettige’ ontbinding parlement in Sri Lanka

Een speciale politie-eenheid in Colombo, Sri Lanka.Beeld EPA

De president van Sri Lanka, Maithripala Sirisena, heeft het parlement ontbonden en verkiezingen aangekondigd voor begin januari. Het besluit van vrijdag verhevigt de politieke crisis in het Zuid-Aziatische land. Westerse landen hebben de stap veroordeeld.

Sirisena verving eind oktober zittend premier Ranil Wickremesinghe door voormalig president en ‘sterke man’ Mahinda Rajapaksa, een omstreden zet die tot massale protesten leidde. Wickremesinghe weigerde zijn functie en residentie op te geven en beriep zich op zijn parlementaire meerderheid.

Supporters van de afgezette premier Ranil Wickremesinghe demonstreren voor de officiële residentie van de huidige premier Mahinda Rajapaksa in Colombo.Beeld AFP

Wickremesinghe en zijn medestanders noemen Sirisena’s acties in strijd met de grondwet. Ze zullen de ontbinding van het parlement naar verwachting maandag aanvechten bij het hooggerechtshof. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië (voormalig kolonisator van Sri Lanka), Canada en Australië veroordeelden de ontbinding zaterdag als ongrondwettig en in strijd met democratische principes.

De Europese Unie liet weten dat Sirisena’s besluit het vertrouwen in de democratie ondermijnt. De EU betoonde zich vorige week al bezorgd dat de terugkeer van Rajapaksa het verzoeningsproces na de burgeroorlog met de etnische minderheid van de Tamils kan bemoeilijken. Rajapaksa was als president verantwoordelijk voor de bloedige afloop van het conflict, waarbij tienduizenden doden vielen.  

Het besluit tot ontbinding kwam, niet toevallig, vijf dagen voordat het parlement na een tijdelijke schorsing weer bijeen zou komen om te stemmen over de premierswissel. Sirisena was volgens analisten bang dat zijn benoeming van Rajapaksa meteen zou worden afgestraft met een motie van wantrouwen.

De nieuw aangestelde premier van Sri Lanka Rajapaksa en president Sirisena overleggen tijdens een protestbijeenkomst vlak bij het parlement in Colombo.Beeld Reuters

Westerse landen en buurland India zijn vooral bezorgd over de nauwe banden van Rajapaksa met China. Dat land heeft Sri Lanka miljarden dollars geleend voor infrastructuurprojecten in de periode dat Rajapaksa president was (2005-2015). Als gevolg van die schulden kwam Sri Lanka in financiële problemen.

Het land besloot daarom eerder dit jaar de met Chinese hulp uitgebouwde diepzeehaven van Hambantota voor 99 jaar aan China te verhuren. India is bang dat China de haven zal uitbouwen tot een militaire basis.

China en India voeren al jaren een geopolitieke strijd in de Indische Oceaan. Beide regionale grootmachten willen Sri Lanka in hun invloedssfeer trekken. Het eiland ligt strategisch ten opzichte van de belangrijkste scheepvaartroutes in de Indische Oceaan.