© Shutterstock

Dit soort voedsel gooien we het vaakst weg

Maar liefst een derde van het beschikbare voedsel wereldwijd gaat verloren of wordt weggegooid, genoeg om twee miljard monden te voeden. “Heel wat voedsel wordt weggegooid louter omwille van de kleur of vorm”, staat in een rapport van magazine National Geographic te lezen. “Maar ook het soort voedsel speelt daarbij een grote rol: zo worden aardappelen vaker weggegooid dan melk of kaas.”

lla

Op basis van cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties kwam National Geographic tot de conclusie dat bepaalde voedselgroepen vaker weggegooid worden dan anderen. Met maar liefst 46.2 procent worden aardappelen, bieten en allerhande wortelen het vaakst in de vuilbak gekieperd. “Soms worden ze zelfs niet eens geoogst omdat de vorm of kleur niet aantrekkelijk genoeg is. De boeren of producenten laten de aardappelen of wortelen, waar niets mis mee is, dan maar rotten op het veld.” Ook fruit en groenten, goed voor zo’n 45.7 procent, rotten meer dan eens weg onderaan in de koelkast. “Jaarlijks lijden achthonderd miljoen mensen wereldwijd honger. Als we het voedsel dat we onnodig weggooien bij elkaar zouden brengen, kunnen we twee miljard mensen van voedsel voorzien. Het is een kleine rekensom die aantoont dat we honger de wereld kunnen uithelpen als we bewuster zouden omgaan met voedsel.”

Overzicht: dit voedsel gooien we het vaakst weg

1. Aardappelen, bieten en allerhande wortelen: 46.2 procent

2. Fruit en groenten: 45.7 procent

3. Tonijn, zalm, garnalen en zeevruchten: 34.7 procent

4. Granen, brood en rijst: 29.1 procent

5. Linzen, (kikker)erwten en zaden: 22.1 procent

6. Kip, varkensvlees en rundvlees : 21.5 procent

7. Melk, yoghurt en kaas: 17.1 procent

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer