Universitaire ziekenhuizen op ramkoers met De Block

© Kris Van Exel

De universitaire ziekenhuizen vrezen voor kwaliteitsverlies door de liberale visie van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Simon Andries, Simon Grymonprez

Een grote groep vertegenwoordigers van de universitaire ziekenhuizen zakte vorige week woensdag af naar het kabinet De Block. Het mocht niet baten. Hun bezwaren over de toenemende invloed van niet-universitaire ziekenhuizen op de artsenopleidingen vielen bij de minister op een koude steen. Niet voor het eerst. ‘We worden regelmatig uitgenodigd door het kabinet, maar de luisterbereidheid is vaak nihil’, zegt Chantal De Boevere, coördinator van de Raad van Universitaire Ziekenhuizen van België. ‘Dit kabinet heeft geen oren naar het onderzoek, de opleidingsfunctie en de hooggespecialiseerde geneeskunde van de universitaire ziekenhuizen. Als dit zo verder gaat, zal dit binnen tien jaar ontegensprekelijk zijn sporen nalaten.’Een aantal beslissingen van De Block viel bijzonder zwaar bij de universitaire ziekenhuizen. De Raad vreest kwaliteitsverlies door de financiering van de opleidingen uit te spreiden over alle ziekenhuizen. De regering verminderde afgelopen zomer ook het budget voor universitaire opdrachten met 18,8 miljoen euro, waardoor de ziekenhuizen moeten snoeien in de onderzoeksinitiatieven. Het liberale beleid van De Block maakt de onrust bij de ziekenhuizen compleet. ‘Bij de vorming van de ziekenhuisnetwerken is het compleet onduidelijk wat de rol is van de universitaire ziekenhuizen’, zegt professor Marc Decramer, voorzitter van de raad voor Universitaire Ziekenhuizen. ‘We hebben geen probleem met concurrentie, maar we begrijpen de filosofie van de minister gewoon niet. Ze zegt wel dat ze meer concentratie wil van de zorg, maar iedere beslissing bewijst het tegendeel. Alles versnippert en iedereen doet maar wat hij wil. We verwachten van de minister een visie op het zorglandschap.’ ‘Minister De Block gaat ervan uit dat de markt zijn werk zal doen, veronderstellen we’, zegt De Boevere, ‘maar in de gezondheidszorg is dat niet altijd een goede uitgangspositie. Onze universitaire ziekenhuizen bieden betaalbare en toegankelijke derdelijnszorg aan, doen aan onderzoek en staan in voor de opleiding van de topdokters van morgen.’De Block: ‘Geen besparing’Het kabinet van De Block reageert vol ongeloof op de claims van de UZ’s. ‘In 2016 hebben we al 10 miljoen vrijgemaakt om stagemeesters van niet-universitaire ziekenhuizen te ondersteunen,’ zegt woordvoerder Jelle Boone. ‘Tot dan kregen zij daar niets voor betaald en werden dus gediscrimineerd’.‘Bovendien is de 18,8 miljoen “besparing” waarvan sprake helemaal geen besparing’, zegt Boone, ‘maar wordt dat geld ingebracht in een globale budgetkorf om de stagemeesters en -diensten te financieren. Het wegwerken van de financiële discriminatie wordt nu onterecht ervaren als een aanslag op de rol van de universitaire ziekenhuizen.’

De klachten:

- De Block gaf via de financiering een belangrijkere rol aan niet-universitaire ziekenhuizen om artsen-specialisten op te leiden. Universitaire ziekenhuizen vrezen kwaliteitsverlies.- Het budget voor universitaire opdrachten werd deze zomer met 18,8 miljoen euro verminderd. In totaal moesten de universitaire ziekenhuizen tussen 2012 en 2017 200 miljoen euro besparen.- Door de vorming van de ziekenhuisnetwerken vrezen ze meer versnippering op het vlak van hooggespecialiseerde zorg, met negatieve gevolgen voor onderzoek en kwaliteit van zorg.