Douche-voucher als cadeaubon houdt hygiëne voor daklozen betaalbaar

© if

© if

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

DoucheFLUX is op anderhalf jaar uitgegroeid tot een groot succes. Daklozen kunnen zich er onder andere komen wassen voor 1 euro. De werkelijke kost loopt echter op tot 5 euro. Daarom wordt nu een voucher gelanceerd die hen uit de nood moet helpen.

Robin De Becker

Schenk eens een ‘solidaire douche’. Dat idee moet de vzw Doucheflux, in de buurt van het Zuidstation, uit de kosten helpen. De vzw werd in mei van vorig jaar opgericht en bood op een jaar tijd al meer dan 12.000 douches en 5.000 wasbeurten aan voor daklozen.

Aan de daklozen wordt een schamele euro gevraagd om zich aan te melden. Maar de werkelijke kost voor de vzw bedraagt vijf euro. Dat dekt onthaal, water en energie, een propere handdoek en washandje, shampoo en zeep, teenslippers, een scheermesje en scheerschuim, een tandenborstel en tandpasta, de afschrijving van de infrastructuur en uiteraard ook het personeel.

Extra financiering

“Om deze dienstverlening en de kwaliteit ervan te kunnen behouden is extra financiering nodig”, zegt Elisabet Mareels van DoucheFLUX.

Voortaan kan iedereen een solidaire douche schenken aan een dakloze. Het gaat om een voucher van vijf euro. “We haalden onze inspiratie bij de ‘uitgestelde koffie’.” Die hype ontstond enkele jaren geleden en bestond er in om een koffie te betalen voor eventuele minderbedeelden.

“Ondertussen hebben we toch al zo'n 250 bonnen verkocht. Die zijn te koop bij onder andere de VGC's, winkels of kappers. Maar het idee moet nog wat ingeburgerd worden. Bovendien durft niet iedere persoon zomaar op een dakloze af te stappen met een bon voor een solidaire douche. De vrees bestaat er immers in dat dit beledigend zou kunnen overkomen.”

Meer dan douche

“Daarom staat elk verkooppunt ook in contact met een daklozencentrum waar de bonnen verzameld worden en nadien worden uitgedeeld onder de daklozen.”

Het dagcentrum biedt trouwens meer aan dan enkel een goedkope douche. Daklozen kunnen er ook terecht om hun kleren te wassen, lockers te huren, een beroep te doen op een psychosociale dienst of een dispensarium. Dat zijn dienstverleningen die de organisatie toch wel wat geld kosten.

De vzw roept nu vooral op tot solidariteit zodat ze hun basisdienst kunnen blijven aanbieden aan het groeiende aantal daklozen in het gewest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen