© Photo News

Vlaams parlementslid en vrouw in verdenking gesteld voor vernieling dvd, moordproces opnieuw uitgesteld

Het moordproces tegen Vlaams parlementslid Christian Van Eyken zal pas vanaf 3 juni 2019 behandeld worden. Dat heeft de rechtbank beslist. De oorzaak voor de zoveelste vertraging is een gerechtelijk onderzoek naar de sabotage van een dvd met bewijsmateriaal. Daarvoor zijn Van Eyken en zijn vrouw Sylvia Boigelot in verdenking gesteld.

gjs, yb

Samen met zijn vrouw Sylvia Boigelot wordt Vlaams parlementslid Christian Van Eyken ervan verdacht in juli 2014 de toenmalige echtgenoot van Boigelot, Marc Dellea, met een schot in het hoofd te hebben vermoord. Begin dit jaar werd het moordproces al eens uitgesteld omdat de advocaten van de verdediging klaagden dat ze bepaalde bewijsstukken niet hadden kunnen inkijken.

Beschadigde dvd

Ook maandag kende het proces een valse start. Oorzaak is een dvd met bewijsmateriaal - beelden van bewakingscamera’s - die met opzet beschadigd zou zijn op de gerechtelijke griffie. Dat er kwaad opzet in het spel is, daar laat het verslag van het Nationaal Instituut voor de Criminalistiek en Criminologie alvast geen twijfel over bestaan.

Het verslag heeft het over sabotage met een heet voorwerp dat voldoende lang op een dvd-lezer werd gedrukt tot er brand ontstond. De feiten speelden zich af in de loop van 2018, op de griffie van de correctionele rechtbank. Daar kunnen alle betrokken partijen - verdachten, slachtoffers en nabestaanden - het dossier inkijken om zich op het proces voor te bereiden.

Tijdens een van die raadplegingen vatte de dvd-lezer die ter beschikking werd gesteld om beelden van bewakingscamera’s uit het dossier te kunnen bekijken, vuur. Daardoor werd de dvd met het bewijsmateriaal zelf ook beschadigd. Opzettelijk dus.

Bewijsmateriaal

Uit de registers van bezoekers blijkt dat de burgerlijke partijen dit jaar het dossier niet op de griffie zijn gaan inkijken. Zij hebben er ook geen baat bij dat er bewijsmateriaal uit het dossier zou verdwijnen. De verdachten en hun advocaten raadpleegden het dossier daarentegen meermaals. Uit de registers blijkt bovendien dat een van die advocaten de dag waarop het incident plaatsvond, aanwezig was op de griffie.

Dat is ook de reden waarom zowel het koppel Van Eyken-Boigelot als hun raadslui vorige week door de politie werden verhoord. Christian Van Eyken en zijn vrouw zijn in verdenking gesteld, meldt het parket maandag.

Uitstel

Het nieuwe uitstel komt er enerzijds omdat de rechtbank de uitslag van het lopende onderzoek over de sabotage wil afwachten. Anderzijds omdat, volgens onze bronnen, de stafhouder van de balie erop staat dat de raadslui zich (tijdelijk) laten vervangen zolang er geen uitsluitsel is over de mogelijke betrokkenheid van een van de advocaten. Maar dat houdt dan weer in dat de nieuwe advocaten zich moeten inwerken in het dossier.

Het was de stafhouder van de Franstalige Brusselse balie die daarom maandagochtend de rechtbank om uitstel kwam verzoeken. De rechtbank stelde het proces daarop uit tot maandag 3 juni, al zal er op 8 januari wel een tussentijdse zitting plaatsvinden waarop duidelijk moet worden of de beklaagden voortgaan met hun huidige advocaten, dan wel of ze andere strafpleiters onder de arm nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER