© rr

Skaters verzetten zich tegen verbodsbord in Groen Kwartier met ludieke actie

In de wintergang van de woonwijk Groen Kwartier in Antwerpen hebben enkele leden van de jongsocialisten actie gevoerd tegen een opmerkelijk verbodsbord dat er sinds kort staat. Het bord duidt op een verbod voor skaters en verwijst hen door naar het Stadspark of andere geschikte plekken. “Dat anonieme buurtbewoners van de duurste appartementen in Antwerpen een bevoegd schepen gebruiken om deze jongeren openbare ruimte te ontzeggen is ongehoord!”, zo luidt de kritiek van de jongeren, die een ludieke tegenactie startten.

JoRo

Na klachten van omwonenden werd aan de wintergang van het Groen Kwartier een verbodsbord geplaatst, met de boodschap dat er ‘respect voor het monument en de rust van de buren’ moet zijn. Onderaan het bord worden skaters verzocht andere skateterreinen in de stad, zoals het Stadspark, op te zoeken. Volgens de jongsocialisten spanden de klagers schepen van Publiek Domein Ludo Van Campenhout (N-VA) voor hun kar, maar die zegt niets met de plaatsing van het bord te maken te hebben. “Ik spreek zelf geen verboden uit”, zegt Van Campenhout in een reactie.

De jongsocialisten wijzen er fijntjes op dat de afstand tussen het groen kwartier en het stadspark meer dan 2 km of omgerekend een half uur wandelen is. “Het stoot hen ook tegen de borst dat er een bord wordt gehangen dat wel heel hard lijkt op een verbodsbord, maar geen enkele juridische basis heeft”, zeggen de jongsocialisten in een persbericht.

“In Berchem en wijk Haringrode is het Groen Kwartier de enige plek waar jongeren de ruimte hebben om zichzelf te zijn. Dat anonieme buurtbewoners van de duurste appartementen in Antwerpen een bevoegd schepen gebruiken om deze jongeren openbare ruimte te ontzeggen is ongehoord!”, zegt initiatiefnemer Anton Obbels. Hij vindt dat het stadsbestuur juist meer ruimte moet verzien voor jongeren, in plaats dit van hen af te nemen.

Blijven skaten

De jongsocialisten vragen dan ook met aandrang aan de schepen om dit bord terug weg te nemen en meer ruimte voor jongeren te creëren. Ze plaatsten als ludieke actie alvast hun eigen verbodsbord voor de buurtbewoners en roepen ondertussen de jongeren op om te blijven skaten. De politie mag immers enkel binnen haar mandaat afdwingen en kan de jongeren niet beboeten.

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER