© Simon Mouton

Geruzie om Plopsaqua in Deurne

Een maand na de sluiting van de Kaasboerin staat Deurne opnieuw in rep en roer. Oorzaak: het verdwijnen van skipiste Zondal. Dat die moet wijken voor een zwembad - vermoedelijk Plopsaqua - zorgt voor heel wat ongenoegen. Ook het mobiliteitsaspect baart de Deurnenaar zorgen.

Jan STassijns

Skipiste Zondal op de Ruggeveldlaan wordt in juni 2017 afgebroken en moet plaatsmaken voor een zwembad. Eind dit jaar moet de gelijknamige skiclub haar activiteiten stopzetten. Studio 100 toont interesse om er een waterpretpark te realiseren, maar het is wachten op de marktbevraging van de stad. De Deurnese politieke partijen zijn verdeeld.

“Voor Deurne is dit een gouden opportuniteit”, zegt districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA). “De infrastructuur van de skipiste is verouderd. In Wilrijk is er met Aspen een volwaardig alternatief.”

Dat zegt ook Elke Brydenbach (N-VA), districtsschepen voor Sport en Jeugd. “We moeten het in een bredere context zien. Het nieuwe skicomplex in Wilrijk kan ook de thuis worden van Zondal, en de nood aan een nieuw zwembad is hoog. Zwembad Arena zal over vijf jaar de boeken toedoen.”

Vlaams Belang is ervan overtuigd dat er wel plaats is voor twee skipistes in Antwerpen. De partij dient op de districtsraad volgende week een advies in. “We vragen om skiclub Zondal zeker tot het einde van het seizoen in juni 2017 open te houden”, zegt Jan Van Wesembeeck (VB).

Ook sp.a zal een advies indienen voor het behoud van de piste. “De manier waarop skiclub Zondal behandeld is, is schandalig en respectloos”, zegt Wendy Van Dorst (sp.a). “Ik heb niets tegen de komst van een zwembad, maar een waterpretpark zoals Plopsaqua lost het probleem voor de scholen niet op.”

Makro en Shopping Center

Ook het mobiliteitsaspect doet heel wat vragen rijzen. Plopsaqua in De Panne ontvangt jaarlijks 300.000 bezoekers. Op de Ruggeveldlaan en de August Van de Wielelei is het nu al dagelijks filerijden. “Daar moeten we zeker op toezien”, zegt Sekeris. “Maar het is nu nog niet te zeggen of Plopsaqua er komt en hoeveel mensen er zullen komen. Het zal in ieder geval nooit de massa van elf miljoen van het Shopping Center evenaren. Maar we hebben twee tramlijnen die er passeren, de velostations komen naar ons district en we kunnen ook creatief nadenken over de parkings van Makro en het Shopping Center.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER