Direct naar artikelinhoud
Politiek

Vakbonden halen slag thuis: Vlaamse ambtenaren behouden volledig loon na 30 dagen ziekte

Vlaams minister van Ambtenarenzaken Liesbeth Homans (N-VA)Beeld Photo News

Vlaamse ambtenaren zullen dan toch hun volledig loon behouden als ze langer dan 30 dagen ziek zijn. Eerder had minister Homans beslist dat zij zouden terugvallen op een ziekteuitkering van 65% van hun loon, maar die plannen schroeft ze nu terug.

De nieuwe ziekteregeling voor Vlaamse ambtenaren wordt geschrapt: wie vastbenoemd is bij de Vlaamse overheid behoudt zijn volledig loon, ook als hij of zij langer dan een maand ziek is. Dat vernamen de bonden vandaag tijdens een overleg met het kabinet van Vlaams minister van Ambtenarenzaken Liesbeth Homans (N-VA). 

Vandaag worden statutairen volledig doorbetaald voor een periode die onder meer afhangt van het aantal jaren dat ze al in dienst zijn. Homans had plannen om hen na 30 dagen ziekte terug te zetten op een ziekte-uitkering van 65 procent van hun loon – tenzij het ging om ernstige ziektes als kanker of MS. Zo wou ze hen sneller terug aan het werk krijgen, en tegelijk het verschil wegwerken met hun contractuele collega’s, die wel terugvallen op een ziekte-uitkering.

Maar dat stootte op zwaar protest bij de vakbonden, die protesteerden tegen de verdere afbouw van het ambtenarenstatuut. Volgens hen moest Homans het statuut van de contractuelen versterken, in plaats van dat van de statutairen af te kalven. 

Een staking werd op het nippertje afgeblazen na een uitnodiging van Homans om te praten. Na weken onderhandelen is de maatregel nu geschrapt. “We zijn heel blij dat de ziekteregeling van de baan is, maar we zijn er nog niet”, zegt Ilse Remy van ACV Openbare Diensten.

Soepelere ontslagregeling blijft

Contractuele ambtenaren zullen na 30 dagen immers wél nog terugvallen op een ziekte-uitkering, en de vakbond wil ook voor hen een betere regeling zien. De overheid blijft ook inzetten op het aanwerven van contractuelen, en komt niet terug op de soepelere ontslagregeling. “Twee negatieve evaluaties op een hele carrière zouden genoeg zijn om iemand te ontslaan, dat kunnen wij moeilijk aanvaarden”, aldus Van Wesemael. Remy klaagt ook aan dat er nog niks gedaan is om mensen beter te beschermen tegen politieke druk. De bonden gaan nu hun achterban raadplegen en keren op 26 november terug naar de onderhandelingstafel.

Volgens het kabinet-Homans is de hervorming van de ziekteverlofregeling inderdaad uit het ontwerpbesluit gehaald, maar gebeurt dat “omdat we willen zien hoe de hervormingen federaal evolueren en om daarmee zoveel mogelijk te kunnen afstemmen”. “De andere elementen, zoals de ontslagregeling voor statutaire ambtenaren en meer mogelijkheden voor contractuele tewerkstelling, blijven erin staan”, aldus het kabinet.