Vakbonden jubelen: langdurig zieke Vlaamse ambtenaren verliezen geen loon

© BELGA

Vlaamse ambtenaren die langer dan dertig dagen ziek zijn, zullen dan toch geen loonverlies lijden. Eerder was beslist dat de ambtenaren in dat geval zouden terugvallen op 65 procent van hun loon, maar die beslissing draait minister van Ambtenarenzaken Liesbeth Homans nu terug.

nkdr

Ze stonden op het punt om te gaan staken, maar dankzij een uitnodiging van Liesbeth Homans om toch verder te praten, hielden de vakbonden zich stil. Een stilte die geloond heeft, want vandaag kregen ze te horen dat Homans haar nieuwe ziekteregeling voor vastbenoemde Vlaamse ambtenaren terugschroeft.

Vlaams minister van Ambtenarenzaken Liesbeth Homans wilde het verschil tussen contractuele en vastbenoemde ambtenaren in de Vlaamse regering verkleinen. Dat wilde ze doen door ook vastbenoemde ambtenaren te laten terugvallen op een ziekte-uitkering die 65 procent van hun volledige loon bedroeg, zoals dat ook het geval is bij contractuele ambtenaren.

De overheidsvakbond ACOD was daar echter niet mee opgezet. In plaats van het ambtenarenstatuut te verzwakken, willen zij dat de overheid contractuele ambtenaren een betere regeling geeft. Ook het feit dat de overheid het steeds makkelijker wil maken om ambtenaren te ontslaan en alsmaar meer contractuelen wil aannemen, stoot hen voor de borst.

“We zijn heel blij dat de ziekteregeling van de baan is, maar we zijn er nog niet”, zegt Ilse Remy van ACV Openbare Diensten aan Belga. De bonden gaan hun achterban raadplegen en keren op 26 november terug naar de onderhandelingstafel.

Ook ACOD-secretaris Jan Van Wesemael zegt dat er vooruitgang geboekt is, maar dat er nog een aantal zaken moeilijk te slikken zijn voor de bonden. Het gaat daarbij om de ontslagregeling. “Twee negatieve evaluaties op een hele carrière zouden genoeg zijn om iemand te ontslaan, dat kunnen wij moeilijk aanvaarden”, aldus Van Wesemael.

Eenzelfde geluid bij Remy. “De ontslagmogelijkheden zijn heel soepel, en er is ook nog niks gedaan voor bijvoorbeeld bescherming van de mensen tegen politieke druk.”

Volgens het kabinet Homans is de hervorming van de ziekteverlofregeling inderdaad uit het ontwerpbesluit gehaald, maar gebeurt dat “omdat we willen zien hoe de hervormingen federaal evolueren en om daarmee zo veel mogelijk te kunnen afstemmen”. “De andere elementen, zoals de ontslagregeling voor statutaire ambtenaren en meer mogelijkheden voor contractuele tewerkstelling, blijven erin staan”, stelt het kabinet in een korte mededeling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen