Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Antibiotica tegen de hoest? “Hoogstens 1 patiënt op de 5 heeft er baat bij”

Mensen met acute hoest trekken massaal naar de huisarts, die vervolgens bijna even massaal antibiotica voorschrijft. Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat hoogstens één op de vijf patiënten baat kan hebben bij die antibiotica. “Bijna de helft van de lageluchtweginfecties heeft een virale oorzaak, en antibiotica werken niet tegen virussen”, zegt Dr. Greet Ieven (UAntwerpen) bij de start van de ‘World Antibiotic Awareness Week’.

4 reacties

  • mich lee

    5 jaar geleden
    Welke gezonde mens (niet chronisch ziek) gaat er voor een valling naar de dokter, en nog erger, welke dokter schrijft daar antibiotica voor. Ik heb ook een valling gehad, na een weekje gaat dat vanzelf over na kilo's zakdoeken en thee om de keel te verzachten. Lastig ja, storend voor de collega's, ja, maar daarvoor naar de dokter gaan of thuis blijven????
  • rik lagrou

    5 jaar geleden
    Er bestaat een oud middeltje om op borst smeren Blauw potje met groen deksel !!met water oplossen om verse geur in huis die luchtwegen Aan verwarming hangen!!
  • vicky vanderweyen

    5 jaar geleden
    Heb het echt getroffen met mijn huisarts,die schrijft alleen in uiterste gevallen antibiotica voor,wanneer ik te lang gewacht heb om hem te raadplegen,en het over een bacteriële infectie gaat.
  • chris delanghe

    5 jaar geleden
    Dat het eigenlijk niet werkt is van geen belang. Dat weten de meesten al heel lang. Het is wel heel goed voor de pharma. Dàt weten ze daar ook al heel lang. Goed dat ze daar nu een grote europese studie omtrent gemaakt hebben om dat nog eens te bevestigen. En wat gaat er nu veranderen? Of moeten ze daar ook nog eerst een grote studie rond maken?
  1. “Kinderen krijgen het vooral op hun gezicht, maar impetigo kan op je hele lichaam voorkomen”: dermatologe geeft advies over ‘krentenbaard’
    PREMIUM

    “Kinderen krijgen het vooral op hun gezicht, maar impetigo kan op je hele lichaam voorkomen”: dermatolo­ge geeft advies over ‘krenten­baard’

    Vooral bij kinderen zie je in de zomer vaak vuile korsten rond de neus, nadat ze een week met een snotneus hebben rondgelopen. Maar die infectie, die krentenbaard of impetigo wordt genoemd, komt niet alleen bij kinderen voor. Ook volwassen kunnen ze oplopen. Maar hoe krijg je dit? En hoe behandel je het best? Dermatoloog Els Van Autryve legt uit: “Je kan wondjes krijgen die niet goed genezen of etterende plekjes met korstjes en blaren erop, tot zelfs blaren op verschillende zones van het lichaam.”
  2. Dirk (61) kocht ‘Middel X’ voor als euthanasie aanvragen te moeilijk wordt. Toxicoloog waarschuwt: “Dit lijkt me niet zo pijnloos en vredig”
    PREMIUM

    Dirk (61) kocht ‘Middel X’ voor als euthanasie aanvragen te moeilijk wordt. Toxicoloog waarschuwt: “Dit lijkt me niet zo pijnloos en vredig”

    Zes zeventigers en een tachtiger staan in Nederland voor de rechter omdat ze honderden mensen ‘Middel X’ (*) bezorgd zouden hebben. Ook in België houden mensen het poeder achter de hand als alternatief voor een wettelijk geregelde euthanasie. “Het is als een brandpolis. Je hoopt dat je hem niet nodig zal hebben, maar het geeft een veilig gevoel dat je verzekerd bent”, getuigt Dirk (61), die het jaren geleden al online aankocht. Toxicoloog Jan Tytgat waarschuwt: “Er bestaat geen tegengif of medicijn.”