Filip Dewinter vraagt onderzoek van Comité I

© BELGAIMAGE

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter stelt zich grote vragen over het lekken van een rapport over zijn contacten met de European Chinese Cultural and Educational Foundation (ECCEF), een vzw die door Staatsveiligheid wordt verdacht van spionage. Dewinter zegt een procedure te starten bij het Comité I.

pvm

Dewinter zegt dat hij door de Staatsveiligheid nooit werd verwittigd over de verdenkingen rond de vzw. Dat het dossier over zijn contacten nu gelekt werd, noemt Dewinter ‘onaanvaardbaar in een democratische rechtsstaat’. Hij vraagt daarom een onderzoek naar het handelen van Staatsveiligheid door het Comité I, het vast comité van toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

‘Het is best een goede grap dat iemand zoals ik, nota bene al jaar en dag de paria van de Belgische politiek, de best geplaatste politicus zou zijn om buitenlandse inmengingsactiviteiten te faciliteren en te organiseren’, zegt Dewinter.

De volksvertegenwoordiger stelt hij dat hij via wijlen partijgenoot Freddy Van Gaever in contact werd gebracht met de voorzitter van ECCEF en de vzw hielp bij het organiseren van een colloquium in het Vlaams Parlement.

Dewinter reisde naar eigen zeggen ook ‘een viertal keer’ naar China om er deel te nemen aan culturele manifestaties van de betrokken vzw en één keer naar Kazachstan voor een colloquium. ‘De reis- en andere onkosten die ik hiervoor moest maken werden logischerwijze steeds terugbetaald of bekostigd door ECCEF’, zegt hij. ‘Verder ontving ik nooit enige betaling.’

Kamervoorzitter stapte naar gerecht

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) zegt intussen aan persagentschap Belga dat hij wel al een hele tijd op de hoogte was van een lopend onderzoek naar een Kamerlid. Op 26 juni kreeg hij daarover een brief van Staatsveiligheid. Bracke benadrukt wel dat hij niet wist naar welk parlementslid onderzoek werd gedaan. ‘Staatsveiligheid hield de identiteit van Dewinter netjes verborgen’, zegt hij.

De Kamervoorzitter besliste daarop de Federale Deontologische Commissie van de Kamer om advies te vragen. Op 11 oktober had de Deontologische Commissie haar antwoord klaar: de voorzitter werd aangeraden naar het parket te stappen. Dat deed Bracke op 18 oktober, waarop op 6 november een antwoord binnenliep dat het bericht in goede orde was ontvangen.

Al die tijd zocht Bracke naar eigen zeggen niet uit om welk Kamerlid het ging. Intussen heeft hij al wel contact gehad met Dewinter.