Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen
Volledig scherm
Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen © BELGA

Kinderrechtencommissariaat: “Essentiële garanties ontbreken in jeugddelinquentierecht”

BinnenlandHet Kinderrechtencommissariaat heeft kritiek op het jeugddelinquentierecht dat in Vlaanderen op 1 januari 2019 van start moet gaan. "Essentiële rechtsgaranties ontbreken", zo staat te lezen in een nieuw advies. Het Kinderrechtencommissariaat heeft het verder bijzonder moeilijk met de langdurige opsluiting van jongeren (tot zeven jaar). 

3 reacties

  • gie vanheers

    5 jaar geleden
    Delinquenten moeten helemaal geen rechten hebben. Het zijn criminelen en moeten ook zo behandeld worden.Statistieken bewijzen duidelijk dat men voor dit soort mensen kan doen wat men wil, het blijven criminelen. Ik vind dat de samenleving daar geen geld hoeft aan uit te geven. Er zijn zoveel mensen die aan dit soort onnoemelijk veel geld verdienen en ook dat is helemaal niet nodig.
  • Ludwig VdB

    5 jaar geleden
    Is er ook een kinderplichtencommissaris of zijn ze die vergeten. 999,9 per duizend die in aanraking komen met het jeugdgerecht, waarop dit artikel van toepassing is zijn criminelen die al dan niet op aangeven van volwassenen nog eens misbruik maken van het feit dat zij als minderjarige lichter gestraft worden. Kinderen in nood worden op een andere manier behandeld dan dit en de jeugd mag sex hebben op 14 dan moeten ze ook maar alle andere verantwoordelijkheden dragen.
  • Peter Buyck

    5 jaar geleden
    Kunnen de experts ook eens onderzoeken HOE ze onze jeugd uit jeugdgevangenis houdt en problemen voorkomt ipv corrigeert? Voorkomen blijft nog altijd beter dan genezen. Of dweilen de experts liever met de kraan open?
  1. Antwerps Sint-Jansplein volledig volgestroomd voor ‘505-concerten’: “Omvolking? Ik gruwel van dat woord”
    Play

    Antwerps Sint-Jans­plein volledig volge­stroomd voor ‘505-concerten’: “Omvolking? Ik gruwel van dat woord”

    Onder een stralende lentezon zakten 10.000 mensen vandaag af naar het Antwerpse Sint-Jansplein voor de ‘505-concerten voor Menselijkheid’. Het evenement bereikte hierdoor zijn maximale capaciteit en de toegang wordt tijdelijk afgesloten. Nog tot vanavond draven meer dan 60 muzikanten en sprekers op om op te roepen tot een “meer menselijke samenleving en beleid”, in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni. “We willen, los van partijpolitiek, klaar en duidelijk het signaal geven”, zegt de organisatie. “Er is dringend nood aan meer aan positiviteit”, stelt ook Portland-zanger Jente Pironet.
    Antwerpen
  2. 14 experten waarschuwen voor ongeziene wooncrisis: “Willen we dat mensen in containers wonen?”
    PREMIUM
    390

    14 experten waarschu­wen voor ongeziene wooncrisis: “Willen we dat mensen in containers wonen?”

    Eigenaars worden huurders, prijzen stijgen nog verder en de bouw van extra woningen zit in het slop. Experten uit alle hoeken van zowel de private als sociale huisvesting slaan eensluidend alarm in een open brief. “We stevenen af op een ongeziene wooncrisis.” Hoe nijpend is het woonprobleem momenteel? Wie dreigt daarvan (nog meer) het slachtoffer te worden? En vooral: hoe lossen we dit op? “Registratierechten verlagen en subsidies geven werken niet meer.”