© Bernadette Claes

© Bernadette Claes

© Bernadette Claes

© Bernadette Claes

© Bernadette Claes

© Bernadette Claes

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Natuurvereniging Orchis wandelt in Dilsen-Stokkem

Op zondag 4 november maakte de natuurvereniging Orchis een natuur- en landschapswandeling in Negenoord en Kerkeweerd in Dilsen-Stokkem

Bernadette Claes

Met velen waren ze komen opdagen op deze zonnige dag begin november. In het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd zorgen de Konikpaarden en Gallowayrunderen jaarrond voor het beheer. De resultaten van begrazingsbeheer zijn minder voorspel- en controleerbaar dan bij de klassieke beheervormen. De verhouding Galloway’s - Konikpaarden is erop gericht om het bos terug te dringen. Zij zorgen dat er een mozaiëkstructuur ontstaat met open plekken, bloemenrijke ruigtes en bosjes. Ook de bever helpt een handje en brengt afwisseling in het ecosysteem. Europa’s grootste knaagdier zorgt voor openheid in bossen, waardoor kruiden, grassen, vlinders, libellen en amfibieën worden aangetrokken die in een donker bos ontbreken.

De Maas, ze heeft een nieuw gezicht. Ze krijgt ruimte om te spelen met de oevers, kan weer kreekjes en geulen scheppen. Omzoomd door 2.500 hectare nieuwe natuur. Wie jaren geleden langs de Maas wandelde, had wellicht nooit durven denken dat het ooit weer goed zou komen met het gebied. De diepe plassen, die ontstonden tijdens de ontgrinding werden omgevormd tot aantrekkelijke natuurlijke plassen. En om het met de woorden van priester-dichter Hilarion Thans te zeggen: "De grens-Maas volgen is een ontdekkingsreis vol wondere verrassingen, door een opeenvolging van natuurparken, oogenschijnlik langs een snoer van meren, verbonden door sneldriftige geulen."

De volgende wandeling van Orchis gaat door op zondag 18 november. Dan wordt de Mijnsteenberg in Waterschei (Genk) verkend. Vertrek om 14 uur op de parking van het kerkhof, Opglabbekerzavel 7 in Waterschei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer