© Shutterstock

Daar komen die witte lijntjes op je nagels vandaan

Een wit lijntje of vlekje op je nagel? Volgens de heren achter het wetenschappelijke YouTube-kanaal SciShow hoef je niet meteen te vrezen voor een infectie. “Zo’n lijntje is vaak het gevolg van een klein ongelukje waarbij je je nagel hebt gestoten”, zegt presentator Hank Green.

lla

“De vlekjes zijn ongevaarlijk”, zegt Green, die een bachelor in de biochemie behaalde en later zijn studies voortzette aan de universiteit van Montana. “De vlekjes, ook wel Puncate Leukonychia genoemd, zijn in de volksmond vooral bekend als melkvlekjes. Zo’n witte lijntjes, die over de nagel heen lopen, zijn vaak het resultaat van een ‘nageltrauma’.”

Zo’n trauma is dan weer het gevolg van het stoten van de nagel, bijvoorbeeld tegen een hard oppervlak. “Als je je nagel stoot wordt de nagelmatrix, het proces waarbij nieuwe cellen ontwikkeld worden, verstoord. Omdat de nagel maar langzaam groeit, gemiddeld zo’n 3.5 millimeter per maand, zal het lijntje pas dagen, weken later zichtbaar worden. Nadien zal het ook weer zonder erg verdwijnen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mode & Beauty