© DBA

DISCUSSIE. Leerling met Down tussen andere leerlingen in de klas?

Kan een basisschool, als de leerkrachten het echt niet zien zitten, een leerling weigeren omdat hij een mentale beperking heeft? Organisatie Unia, die opkomt tegen discriminatie, haalt haar slag thuis nu basisschool Sint-Ludgardis is veroordeeld voor zo’n weigering. Wat denkt u over de zaak?

ph

Hoewel Maxim al vijf jaar op Sint-Ludgardis zat, vond de school plots geen leerkracht meer die hem nog kon begeleiden en adviseerde ze om hem te laten veranderen van school. “Het voelde alsof hij niet meer welkom was”, zegt mama Babs De Wachter. De overstap naar een andere school, waar Maxim trouwens heel gelukkig is nu, dateert van 2016.

Gelijkekansencentrum Unia bestempelde de houding van de school als discriminatie en stapte naar de Antwerpse rechter. Die heeft de basisschool nu veroordeeld tot een schadevergoeding van 650 euro.

Wat vindt u? Kan een school, ook al is er het wettelijke kader van ‘inclusief onderwijs’, een kind met een beperking toch doorsturen? Welke extra middelen moeten er komen om leerkrachten en scholen te ondersteunen? En wat kunnen de ouders doen als ze hun kind tussen ‘gewone’ kinderen naar school willen laten gaan?

Reageer via onderstaand invulformulier. Een aantal reacties worden woensdag gebundeld in Gazet van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER