AFP
Volledig scherm
© AFP

Voormalige nazikampbewaker staat op zijn 94e voor de jeugdrechter: "Ik was 18 jaar. Ik wist niet dat er massamoorden werden gepleegd”

Een 94-jarige man staat in Duitsland terecht voor medeplichtigheid aan massamoord op gevangenen door de nazi's in een concentratiekamp in Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ex-kampbewaker zei op de eerste zitting dat hij uit schrik niet in opstand durfde komen tegen zijn oversten. Dat er systematisch mensen werden vermoord, wist hij naar eigen zeggen niet.

92 reacties

  • Tom Hermans

    5 jaar geleden
    Ook nu zie je dagelijks mensen die niet inzien dat wat er nu gebeurt in de wereld niet koosjer is, van massa surveillance via camera's, vingerafdrukken en internet tot de ontmenselijking van sommige groepen. Tot ze zelf getroffen worden, dan zullen de tranen van berouw in overvloed vloeien. Als het veel te laat is..
  • willy zachel

    5 jaar geleden
    Altijd dat zelfde liedje ‘wir haben es nicht gewust ‘ begin een beetje afgezaagd te worden Onbegrijpelijk dat ze daar nu nog tijd en geld in steken wat nut heeft nu zoiets ?
  • Jef Lois

    6 jaar geleden
    Steeds weer het zelfde ze weten nergens niks van en hebben niks gezien net als je de gevangen IS-ers hoort ze wisten van niks hebben niks gedaan want werkten in een ziekenhuis die ze allemaal plat gegooid hebben. Veroordelen en in de cel ongeacht hun ouder dom.
  • Belinda Vanderhallen

    6 jaar geleden
    Idd, ze hadden hem 60 jaar geleden al voor de rechtbank kunnen slepen en zijn deel in de genocide beoordelen en/of veroordelen. Hij heeft 70 jaar in vrede kunnen leven, laat hem nu maar wat zweten!
  • Gino Denil

    6 jaar geleden
    Bevel is bevel geldt niet. Niet in het leger en ook niet in oorlogstijd. Er wordt van uitgegaan in het recht, ook internationaal recht, dat je ook nog altijd een eigen geweten hebt dat je moet volgen en je in overeenstemming moet handelen met de internationale rechtsregels die in oorlogstijd gelden. Daarom werden Duitse soldaten en kampmedewerkers toch veroordeeld na de oorlog bij oorlogsmisdaden zonder zich op "bevel is bevel" te kunnen beroepen.