Blunderboek Rekenhof: "Voorraden leger voor 2,3 miljard euro overgewaardeerd"

De voorraden van het leger worden voor 2,3 miljard euro overgewaardeerd in de boekhouding van Defensie. Dat staat in het zogenoemde Blunderboek van het Rekenhof, dat de overheidsfinanciƫn in het oog houdt.

Het leger heeft voorraden ter waarde van 3,1 miljard euro. Ze vertegenwoordigen een derde van de activa van het departement Defensie. De voorraden bevatten 314.640 verschillende artikelen, voornamelijke wisselstukken, en worden in 4.233 magazijnen bewaard.

Boekhoudkundig worden de voorraden drie keer hoger ingeschat dan de eigenlijke waarde. In werkelijkheid zijn ze namelijk maar 0,8 miljard euro waard. Het gaat deels om dure stukken die niet in de boekhouding thuis horen maar ook om zaken die aan de oorspronkelijke aankoopprijs in de boeken staan terwijl ze intussen in waarde gedaald zijn.

Het Rekenhof beveelt daarom aan om de boelhoudkundige inventarisatie te beperken tot de centrale magazijnenĀ  en sommige voorraden te herklasseren bij de vaste acitiva.

Radio-elementen

Een ander hoodstuk uit het rapportĀ  van het Rekenhof gaat over het Nationaal Instituut voor de Radio-Elementen (IRE). Dat doet niet genoeg omĀ  het medisch radio-actief afval te verwerken. Daardoor stapelt dat afval zich op in Fleurus waar het instituut gevestigd is. Om het probleem in te dijken heeft het IRE vier opslagcontainers moeten kopen, die elk 750.000 euro kosten. Ā 

Meest gelezen