© BELGA

Michael Vanthourenhout zet Wout van Aert een neus in Kruibeke

Geen hattrick voor Wout van Aert, maar wel een zege voor Michael Vanthourenhout in Kruibeke. Wereldkampioen van Aert won de cross de voorbije twee jaar, maar enkele haperingen met de ketting fnuikten de kansen van de topfavoriet. Michael Vanthourenhout verzwakte niet meer en zegevierde na een knappe koers.

jtp, rahe

Het werd een snelle cross in Kruibeke, maar het was lang wachten op afscheiding. Tot drie ronden van het einde bleef alles samen en probeerde zowat het halve peloton om aan te vallen. Laurens Sweeck, Cornee Van Kessel, Michael Vanthourenhout en Dieter Vanthourenhout waagden hun kans. Wereldkampioen Wout van Aert liet het allemaal gebeuren en volgde het vanop de tweede rij. Jens Adams trok vier ronden voor het einde door. Michael Vanthourenhout dichtte het gat en pakte van Aert in zijn wiel mee. De wereldkampioen trok een ronde later zelf door. Adams moest lossen, maar Vanthourenhout kon volgen.

Plannetje Vanthourenhout

De twee leiders fietsten een bonus van circa 15 seconden bij elkaar. De verstandhouding was uitstekend en de twee wisselden het kopwerk af. In de achtervolging werd al gemikt op de derde podiumplaats. In de laatste ronde had Vanthourenhout duidelijk een plannetje. Hij ging als eerste en al springend over de balken, terwijl van Aert van de fiets moest. Berekend, want daardoor kon de renner van Marlux-Napoleon Games meteen doortrekken.

Er viel een gat en dat bleek voldoende. Vanthourenhout trok meteen de gashendel open en sloeg een mooie kloof. De wereldkampioen deed hetzelfde maar kwam niet dichter. Vanthourenhout hield stand en pakt zo een heel mooie zege. Van Aert bolde als tweede over de maat, Van Kessel vervolledigde het podium.

Herbeleef de cross hier!

Uitslag

1. M. Vanthourenhout

2. W. van Aert

3. C. Van Kessel

4. L. Sweeck

5. P. Walsleben

6. S. Godrie

7. T. Meeusen

8. D. Vanthourenhout

9. M. Meisen

10. R. Peeters

Vanthourenhout: “Er gaan er niet veel winnen tegen Wout van Aert”

Winnaar Vanthourenhout was uiteraard in de wolken met zijn knappe zege. “Ja, dit is een fantastisch gevoel. Van bij de start had ik een zeer goed gevoel in de benen. De hele wedstrijd heb ik heel aanvallend gereden. Halfkoers trachtte ik wat te recupereren, omdat ik al veel krachten verspeeld had maar bovenal omdat ik een mooie finale wou rijden. Daarom besliste ik om af te wachten tot drie ronden voor het einde.” Toen ging hij in de achtervolging op Jens Adams, met Wout Van Aert in het wiel.”

“Samen met de wereldkampioen ging hij er nadien vandoor. “Ik wachtte inderdaad op de balken in de laatste ronde. Ik wist dat van Aert daar van zijn fiets ging. Door ineens door te trekken kon ik meteen wat meters pakken en een klein gat slaan. Dat is goed uitgedraaid. Op de rechte stukken was het doodgaan, want dat zijn echt Wout-stukken. Het doet enorm veel deugd vandaag te winnen. Dat gaan er niet veel doen tegen van Aert.

© BELGA

Van Aert grijpt naast derde zege in Kruibeke: “Miskeek me net voor de balken”

Wereldkampioen Wout van Aert moest in de laatste ronde winnaar Vanthourenhout laten gaan. “Ik miskeek me net voor de balken. Vanthourenhout sloeg een kloof en die kreeg ik niet meer dichtgereden”, vertelde Van Aert na afloop. “Ik voelde bovendien precies iets haperen aan mijn ketting, maar dat bleek uiteindelijk vals alarm.”

“Het is spijtig dat ik hier niet win. Ik wou vol voor de zege gaan en zo voor de derde keer op rij winnen. Michael Vanthourenhout valt niet te onderschatten. Die is al het hele seizoen mee in beeld en pakte reeds een resem ereplaatsen, ook in grote crossen. Tot vandaag was ik in de finale de betere van hem, nu lag het anders. Ik zal terug eens werk moeten maken om over de balken te springen, want dat bleek vandaag bleek een cruciaal punt. Dit doet echter niets af van de verdienste van Michael Vanthourenhout. Hij was duidelijk de sterkste in de wedstrijd. Mijn fietsen zijn ondertussen onder handen genomen. De kettingproblemen moeten achter de rug zijn. Hopelijk is dat morgen/zondag in Zonhoven ook het geval”, besloot Van Aert.

Van Kessel: “Lastige cross”

Na Vanthourenhout en Van Aert kwam Corné van Kessel als derde over de streep in Kruibeke. “Deze wedstrijd zat heel lang op slot”, begon de Nederlander. “Toen Van Aert en Vanthourenhout in volle finale van ons wegreden nam ik onmiddellijk het besluit om vol te gaan voor die derde plaats. Daar ben ik ook in geslaagd. Het was best een lastige cross. Zeker wanneer je op kop moest rijden. We hebben als ploeg met Telenet-Fidea een knappe wedstrijd gereden en ik ben maar al te blij dat ik de eerste ben van mijn team in de uitslag.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden