© Mia Uydens

Subsidies voor animatie in alle Vlaamse woonzorgcentra

Alle woonzorgcentra in Vlaanderen krijgen voortaan werkingsmiddelen voor de animatiefunctie. De Vlaamse regering keurde daarover een voorstel van welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) goed. Voordien waren er enkel subsidies voor animatie in de private non-profit en de openbare woonzorgcentra.

sdv

De wijze waarop de subsidie wordt toegekend verandert eveneens. Tot nu was die gebaseerd op het aantal voltijdse werkkrachten dat in de betrokken voorziening werkzaam was. Nu komt er een financiering op basis van de zorgzwaarte van de bewoner.

De middelen voor de maatregelen komen - behalve voor de openbare woonzorgcentra - uit de taxshift (volgend jaar gaat het om ruim 9 miljoen euro). Voor de openbare woonzorgcentra, die niet genieten van de taxshift, wordt vanuit Vlaanderen vanaf 2017 extra financiering voorzien voor het personeel dat ze boven de norm inzetten. Deze maatregelen zorgen er ook voor dat de dagprijzen niet verder stijgen.

De Vlaamse regering erkent ook extra plaatsen in de woonzorgcentra. Dat moet een oplossing bieden voor een aantal centra die al met de bouw van bijkomende woongelegenheden begonnen waren, maar bij de erkenning uit de boot vielen. De beslissing moet het totaal voor de periode 2015-2018 op maximaal 9.802 bijkomende woongelegenheden in Vlaanderen brengen, of 1.400 plaatsen meer dan er tot nu toe waren toegewezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer