Direct naar artikelinhoud

Dubbel zoveel buitenlandse studenten in tien jaar

Vorig academiejaar studeerden 32.499 buitenlandse studenten aan een hogeschool of universiteit in Vlaanderen. In het academiejaar 2008-2009 waren dat er nog maar 13.963.Beeld EPA

Het aantal buitenlandse studenten in Vlaanderen is in minder dan tien jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Departement Onderwijs, schrijft De Tijd.

Vorig academiejaar studeerden 32.499 buitenlandse studenten aan een hogeschool of universiteit in Vlaanderen. In het academiejaar 2008-2009 waren dat er nog maar 13.963. De stijging zet zich zowel door bij studenten uit lidstaten van de Europese Unie als studenten uit andere landen en werelddelen.

Het hoger onderwijs in Vlaanderen is relatief goedkoop in vergelijking met andere landen. Voor niet-EU-burgers mogen onderwijsinstellingen meer inschrijvingsgeld vragen, maar voor Europese studenten, de grootste groep, niet.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wijst er wel op dat bijna vier op tien van de buitenlandse generatiestudenten ook in Vlaanderen het diploma secundair onderwijs heeft behaald. Het gaat dus niet enkel om nieuwkomers die hier enkel komen voor het hoger onderwijs.

Overheidsgeld

Volgens de universiteiten blijkt uit het toenemende aantal buitenlandse studenten hoe aantrekkelijk het Vlaams hoger onderwijs is. Ze vinden de stijging positief en doen veel inspanningen om Vlaanderen internationaal in de markt te zetten als studiebestemming.

Maar er is ook een keerzijde. De Vlaamse overheid moet voor die studenten extra in haar geldbuidel tasten, want het lage inschrijvingsgeld maakt dat de overheid de universiteiten en hogescholen per student extra geld geeft.

Crevits wijst ook op Nederlands onderzoek dat aantoont dat de economische en maatschappelijke opbrengst veel groter is dan de kost als de studenten nadien ook blijven. “Als een open kenniseconomie moet je dan ook internationaal toptalent kunnen aantrekken voor je arbeidsmarkt. En dat start door de studenten in eerste plaats ook in je aula’s te krijgen”, stelt de minister.

Quotum

Volgens De Tijd wil N-VA voor sommige studierichtingen extra drempels invoeren. Vlaams parlementslid Koen Daniëls denkt aan een quotum voor buitenlandse studenten voor de opleidingen diergeneeskunde en geneeskunde. Diergeneeskunde is in de buurlanden duur. Voor geneeskunde werkt Nederland al met een vooraf vastgelegd aantal inschrijvingen.

Crevits merkt op dat er voor de opleiding dierengeneeskunde vanaf volgend academiejaar een verplichte niet-bindende toelatingsproef wordt ingevoerd. Die proef “zal zeker naar de buitenlandse studenten een belangrijk signaal zijn”, besluit ze.

Het hoger onderwijs in Vlaanderen is relatief goedkoop in vergelijking met andere landen.Beeld thinkstock