Schilderij van Magritte voor recordbedrag verkocht in New York

Een schilderij van René Margritte is bij veilinghuis Sotheby's in New York verkocht voor 26,8 miljoen dollar of zo'n 23,8 miljoen euro. Dat is een recordbedrag voor een werk van de Belgische surrealist.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 1 min.

'Le principe du plaisir' stoot daarmee 'La corde sensible' van de troon. Dat schilderij werd eind februari 2017 in Londen verkocht voor 14,4 miljoen pond, omgerekend zo'n 17,9 miljoen dollar of 15,9 miljoen euro.

Sotheby's had de waarde van het doek geschat tussen de 15 en 20 miljoen dollar. Zeven verzamelaars boden op voor het werk, wat een ongewoon hoog aantal is.

Verschillende andere werken hebben ook hun geschatte waarde overschreden, zoals 'Improvisation auf mahagoni' van de Russische schilder Vassily Kandinsky. Dat schilderij werd voor 24,2 miljoen euro verkocht, terwijl Sotheby's het had geschat tussen de 15 en 20 miljoen dollar.

Eén van de weinige lichtpunten

Het hoogtepunt van de veiling draaide voor het veilinghuis uit op een sisser, want een schilderij van Marsden Hartley, dat beschouwd wordt als een van de eerste volledig abstracte werken in de geschiedenis van de Amerikaanse kunst, vond geen koper. 'Pre-War Pageant' werd geschat op 30 miljoen dollar.

Zondag slaagde het veilinghuis Christie's er ook al niet in om een nieuwe eigenaar te vinden voor 'Coin de jardin avec papillons' van Vincent Van Gogh, wat zo'n 40 miljoen dollar waard is. Toch is Christie's ervan overtuigd dat het werk verkocht zal geraken. Donderdagavond worden de veilingen verder gezet.