Direct naar artikelinhoud
VN-migratiepact

Oppositie neemt regering op de korrel over VN-migratiepact

- Séance plénière de la Chambre- Plenaire vergadering van de Kamer* Charles Michel 14/11/2018pict. by Didier Lebrun © Photo NewsBeeld Photo News

Wat is de positie van België tegenover het VN-migratiepact? Die vraag was onderwerp van een vurig debat in de Kamer. Groen wil met een resolutie de regering opdragen te tekenen.

Eerder werd duidelijk dat N-VA het Global Compact for Migration, het migratiepact van de VN, niet steunt. Opvallend, want premier Charles Michel had nochtans tijdens de algemene vergadering van de VN in New York gezegd dat ons land het pact zeker zou tekenen.

De weigering van N-VA kwam er vooral onder rechtse druk. Zo reageerde Filip Dewinter (Vlaams Belang) "tevreden" op de terughoudende houding van Michel. "U twijfelt, u krabbelt terug", zei Dewinter. Volgens hem is het pact "een vrijgeleide" voor ongecontroleerde migratie en een "rechtencatalogus voor al wie naar Europa wil komen".

Hendrik Vuye (Vuye&Wouters) noemde het pact "een hefboom naar een continent zonder grens". Hij merkte op hoe staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) tijdens de twee jaar durende onderhandelingen nooit geprobeerd had de tekst bij te sturen. "In Marrakesh wordt niet getekend, maar gestemd. U zal in de minderheid worden gesteld omdat u twee jaar niets heeft gedaan".

Ook linkse oppositie kritisch

Groen en sp.a vinden dan weer dat de regering het pact moet ondertekenen. De groenen dienen daarvoor zelfs een resolutie in. "U lijkt te plooien voor Dewinter en Francken", zei Kristof Calvo aan de eerste minister. "Zijn we een voortrekker binnen de VN of zijn we de verenigde club van populisten?”