Direct naar artikelinhoud
Europese Unie

Zo maakt de Europese Unie zich nuttig voor u

De nieuwe website wil voor de Europese burger duidelijk maken wat de EU voor hem of haar doet.Beeld rv

Wat doet Europa eigenlijk voor mij? Op die vaak gehoorde vraag wil het Europees Parlement een helder antwoord bieden met een website.

In de aanloop naar de verkiezingen van mei 2019 zet het Europees Parlement alle zeilen bij. Een recente Eurobarometer-peiling toont aan dat 68 procent van de Europeanen vindt dat hun land baat heeft bij EU-lidmaatschap, in België gaat het om 75 procent van de ondervraagden. Maar wat de concrete voordelen zijn van de EU, is minder duidelijk. Daarom heeft het parlement nu opgelijst "hoe de EU een positief verschil maakt op het leven van de mensen".

'Wat Europa voor mij doet' is een website met ongeveer 1.800 artikelen van maximaal één pagina lang. In bevattelijk taalgebruik, dus zonder het gebruikelijke EU-jargon, wordt uitgelegd hoe Europa aanwezig is in het dorp, de stad of de regio van de gebruiker. 

Wie bijvoorbeeld naar de pagina over Leuven doorklikt, kan lezen hoe de EU investeerde in kazerne Michotte, "een ruimte die volledig gerenoveerd werd en nu dienst doet als een plaats waar kortgeschoolde volwassenen, werkzoekenden en werknemers hun basisvaardigheden kunnen aanscherpen om zo meer kans te maken op de arbeidsmarkt". 

Over België werden in totaal 52 artikelen online gezet.