© rdr

© rdr

© rdr

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Grote Heide openleggen voor heidevegetatie en landduinen

De oude landduinen terug zichtbaar maken, de kwetsbare soorten zoals de nachtzwaluw, boomleeuwerik, heikikker en gladde slang beschermen. Dat is het doel van een bijzondere natuurproject op de Grote Heide in Meeuwen. Het komende voorjaar start men met de grote herstelwerken. “De landduinen en uitbreiding van de heidevegetatie gebeurt in een 45 ha groot gebied. Alles past in de uitbouw van onze Duinengordel, waar ook de Oudsberg onderdeel uit van maakt”, zegt schepen van Milieu Koen Geusens.

rdr

Het project Grote Heide, een 45 ha groot aaneengesloten bosgebied dat tussen de Lijsterstraat en tussen het militair schietveld is gesitueerd, is eigendom van de gemeente. “Tijdens de laatste grote heidebrand op het schietveld sloeg het vuur hier over naar de gemeentebossen”, situeert Koen Geusens de projectzone ”Een deel van dit bos bleef in de brand. Net dat gebied heeft landduinen en heidevegetatie en die natuur willen we terug aan de oppervlakte brengen.”

Binnen het projectgebied worden twee duinenruggen vrijgemaakt en creëert men een gradiënt van natte naar droge heide. “In eerste instantie kappen we Amerikaanse vogelkers en 1 ha Weymouthdennen. Zo is er plaats voor zeldzame vegetaties struikhei, gewone dophei, buntgras en aantal korstmossen”, vertelt boswachter Michel Broekmans van ANB. Binnen enkele jaren kan je op de Grote Heide ook genieten van golvende landduinen en heidelandschappen.

Die nieuwe heidevegetatie moet onder meer bijen en vlinders aantrekken. “Met de omliggende bossen, het natuurlijk biotoop voor de nachtzwaluw, boomleeuwerik, heikikker en gladde slang”, zegt ANB regioverantwoordelijke Koen Thys. Op enkele plekken binnen het projectgebied is de bodem te rijk aan voedingsstoffen om de voedselarme heidevegetaties te ontwikkelen. “Hier wordt geplagd, een dunne laag van de bodem verwijderd, zodat de heidevegetatie opnieuw de bovenhand kan nemen.”

Corridors en poelen

Er worden corridors en kleine poelen aangelegd. “Nuttige verbindingen tussen verschillende leefgebieden, die ervoor zorgen dat dieren en insecten zich makkelijker kunnen verplaatsen en gebruik kunnen maken van een groter leefgebied. Soorten kunnen zich op een duurzame manier vestigen. Een extra duwtje voor amfibieën zoals de heikikker, rugstreeppad en de knoflookpad”, verduidelijkt Broekmans nog. Het project wordt gerealiseerd met de technische ondersteuning van het ANB en RLKM en met financiële steun van Vlaanderen en het ELFPO. De kapwerken starten in januari, de herstelwerken zijn afgewerkt in 2020.

(RDr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer