Vlaanderen bereidt zich voor op een harde Brexit

Ook de Vlaamse regering stelt zich die vraag. © AFP

Een Brexit zonder akkoord brengt maar liefst 28.000 Vlaamse jobs in gevaar, zegt de Vlaamse regering. Andere berekeningen spreken zelfs van 42.000 jobs. De regering-Bourgeois heeft een plan klaar om bedrijven te helpen de klap op te vangen.

bbd

Nu de positie van Theresa May bijzonder wankel is, is de kans reëel dat er geen Brexitdeal komt. En dat betekent meteen een harde Brexit: Groot-Brittannië wordt dan een land dat niet langer deel uitmaakt van de interne markt.

Voor de zowat 16.000 Vlaamse bedrijven die uitvoeren naar het Verenigd Koninkrijk is dat een kleine ramp. Een ramp voor heel Vlaanderen eigenlijk, want het Verenigd Koninkrijk is onze vierde grootste exportmarkt met een jaarbedrag van bijna 28 miljard euro.

De Vlaamse regering heeft vanmiddag een ‘Brexit Actieplan’ goedgekeurd om de pijn te helpen verzachten als het tot een harde breuk met Londen komt. Om de bedrijven die uitvoeren naar het Verenigd Koninkrijk te steunen, verhoogt de regering het budget van exportagentschap Flanders Investment and Trade (FIT) met 1,9 miljoen euro.

Er komt een Brexit Helpdesk om bedrijven te helpen aan informatie rond de Brexit. ‘Deze Brexit Helpdesk verstrekt advies en leidt de ondernemingen naar Vlaamse en federale overheidsdiensten, partners, overheidswetgeving, subsidies en andere financieringsmogelijkheden', zo licht Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) toe.

Bij de Vlaamse bedrijven die nu druk handel voeren met het Verenigd Koninkrijk zijn veel kmo’s die geen ervaring hebben met handel met landen buiten de EU.

Op 7 januari lanceert minister-president Bourgeois samen met federaal minister van Financiën Van Overtveldt een Brexit Roadshow in Zeebrugge. Die zal focussen op de eventuele nieuwe douaneformaliteiten voor de 16.000 Vlaamse bedrijven die naar het Verenigd Koninkrijk exporteren. Na Zeebrugge doet de show ook andere provincies aan.

Daarnaast wordt de versterking van het Departement Buitenlandse Zaken verlengd. Zowel in Londen als in Brussel zitten er tijdelijke experts.

Voorts wil Vlaanderen zich op de kaart zetten als een ideale locatie voor andere landen die willen handel drijven met het post-Brexit Verenigd Koninkrijk.

‘Hoe negatief de Brexit ook is, Vlaanderen moet zijn ogen openhouden voor investeringskansen die de Brexit biedt’, zegt de regering. Ze wil Vlaanderen promoten als ‘een draaischijf en een investeringslocatie met heel veel troeven in de Anglo-Europese handel’.

Tot slot vraagt Vlaanderen ook enige clementie aan Europa. De regering wil dat Europa extra financiële middelen voorziet voor regio’s die zwaar getroffen zijn door de Brexit. De regering-Bourgeois dringt erop aan om daarmee rekening te houden bij het vastleggen van de Europese meerjarenbegroting.