Direct naar artikelinhoud
Food

Zelfs Sergio Herman zwicht ervoor: waarom granola een blijver is

Zelfs Sergio Herman zwicht ervoor: waarom granola een blijver is
Beeld Chantal Arnts

Hoe komt het dat granola tegenwoordig onmisbaar is in koffiebars en ontbijtplekken? Waarom zoeken we massaal naar recepten om zelf aan het bakken te slaan? Zelfs Sergio ­Herman is gezwicht voor het betere crunchwerk, met dank aan health-specialiste Bie Verheye. Wij zetten ook onze tanden in de hype. 

Hype of here to stay? Granola is allesbehalve een recente ontdekking. De eerste versie van de gebakken graan­producten, ‘granula’, werd uitgevonden in 1863 door Dr. James Caleb Jackson. Daarop bedacht John Harvey Kellogg een nieuwe variant met geroosterde maïsvlokken, havervlokken, noten en zaden die hij ‘granola’ noemde.

“Terwijl de marketing van de met suikers en kleuren bewerkte granola zich vroeger op kinderen richtte, lijkt ­granola vandaag vooral aansluiting te vinden bij millennials”, zegt trendwatcher Kate Stockman. “Zij zijn meer bezig met de ­kwaliteit van wat ze in hun mond stoppen. Dat is dan ook de voornaamste reden waarom de klassieke ontbijtgranen in het verdomhoekje beland zijn. Hoe minder iets wordt bewerkt, hoe liever. Op die manier wordt granola, als een verzameling van pitten, noten, zaden of gedroogde bessen, wel erg ­interessant. Uit ons trendonderzoek zien we dat jongeren tegenwoordig als een blok vallen voor thema’s als natuurlijkheid, transparantie en oorsprong. Al hebben ze ook geen ­probleem met af en toe wat hartverwarmd comfortfood, hoor. Zelf lees ik altijd eerst de ingrediëntenlijst om te weten of de ­granola iets voor mij is. Voor een suikerbom pas ik liever, maar je kunt me wel ­verleiden met een hartige variant.”

‘Velen geloven dat ze afvallen door granola, maar omdat het zo lekker is, hebben ze de neiging om een te grote portie te eten’
Viviane Van Dyck, voedingsexperte en auteur

Granola heeft de reputatie gezond te zijn, maar is dat niet per definitie. Isabelle Heyens, diëtiste van UZ Gent, raadt aan om een granola uit te kiezen met weinig toegevoegde suikers en een laag gehalte aan verzadigde vetten, in een correcte ­portie.

Ook voedingsexperte en auteur Viviane Van Dyck ­waarschuwt voor het rooskleurige marketingpraatje. “Velen geloven dat ze afvallen door granola, maar omdat het zo lekker is, hebben ze de neiging om een te grote portie te eten.”

Gezonde granola valt voor Viviane samen met het gebruik van volwaardige granen (boekweit, haver en quinoa). Variëren met vezels is dus de boodschap.

Het kan ook met quinoa

Helemaal Belgisch zijn de quinoa granola’s van La Favo. Healthfreak Bie Verheye begon ermee in 2015, en chef Sergio Herman sprong mee aan boord. Geraffineerde suikers ­worden gewipt ten voordele van natuurlijke ingrediënten met een meer gebalanceerde energiewaarde. Verheye: “Quinoa zit boordevol eiwitten, ijzer, magnesium en antioxidanten en wordt daarom terecht een superfood genoemd. Je kunt niet langer om het belang van natuurlijke en gezonde voeding heen. Toch blijft smaak de grootste uitdaging, want enkel ­wanneer iets lekker is, blijf je het eten.”

“Ik begon mijn experiment met quinoa-granola drie jaar geleden op de bakplaat van mijn oventje. Toen ik Sergio mijn originele La Favo-melanges liet proeven, vond hij meteen dat de kaneel overheerste.” Sergio: “Als ik iets doe met een product – frietjes, tonics of in dit geval granola – dan kijk ik altijd naar wat ik moet schrappen of toevoegen voor een bijzondere touch. De diversiteit van een product als quinoa moet je ­durven uitspelen met een gepofte of geroosterde uitvoering.”

Health-specialiste Bie Verheye en Sergio Herman keuren de lekkernijen op basis van quinoa granola.Beeld Chantal Arnts

Bie ging aan de slag met Sergio’s feedback en bracht hele weekends gekluisterd aan haar oven door, toen nog in ­combinatie met een vaste job bij online modeplatform Belmodo. Na een bijscholing in gezonde voeding lanceerde ze een webshop voor haar zelfgemaakte granola’s, tot haar wegen opnieuw die van Sergio kruisten. “Hij was bezig met de renovatie van het Strandhotel in Cadzand en ik hoorde dat hij behalve een ­ontbijtrestaurant ook met plannen rondliep om de volledige menukaart van het hotel te personaliseren. Aangezien ik me net fulltime op La Favo had gestort, was de timing perfect.”

Sergio: (gedreven) “Ik ben altijd hongerig naar nieuwe ­projecten. Samen met Bie heb ik drie smaakcombinaties ­ontwikkeld waarmee je zowel de zoete als de hartige toer op kunt. Daarmee willen we aantonen dat granola niet enkel bij een kommetje yoghurt past. Het is een veelzijdig product waar je creatief mee kunt omspringen in de keuken. Ik eet zelf al even geen suiker meer. Serveer je mij een dessert, dan krijg ik het tegenwoordig niet eens meer op.”

‘Granola past niet enkel bij een kommetje yoghurt. Het is een veelzijdig product waar je creatief mee kunt omspringen in de keuken’
Sergio Herman

Duurzaam graantje

Hoewel het logo van La Favo refereert aan het Andesgebergte – de bakermat van quinoa – is de gebruikte quinoa van Belgische origine. Geen onbelangrijk aspect, want door de toegenomen vraag is bijvoorbeeld in Peru de prijs van quinoa verzevenvoudigd. Daar kost quinoa nu evenveel als kip, waardoor de arme bevolking het zich simpelweg niet meer kan veroorloven. Het duurzame aspect is ook voor Bie Verheye een cruciale ­overweging: “We hebben voor lokale producten gekozen en de ­artisanale productie gebeurt integraal in ons Belgisch atelier.”

“Ik heb mijn Zeeuwse roots trachten te verwerken”, vult Sergio aan. “In mijn keukens werk ik al langer met duindoornbes en de combinatie met macadamia bleek a match made in heaven. De ingrediëntenlijst van de granola’s is alvast duidelijk en transparant: er staan geen E-nummers op waardoor je als consument weet dat er geen additieven in zitten. Zo zorgt de amandelpasta (op basis van pure gecrushte amandelen, red.) voor de binding, iets waarvoor bij industrieel geproduceerde granola vaak toegevoegde suikers worden ingezet.”

DRIE RECEPTEN VAN SERGIO HERMAN

Sablékoekjes met granola

Dit heb je nodig: 

200 g boter / 95 g poedersuiker / 2 g zout / 35 g ei / 100 g amandelpoeder / 200 g bloem / 2 g baksoda / 125 g Noten & Duindoornbes quinoa granola (*)

Zo maak je het: 

1. Meng de boter met poedersuiker, zout, ei, amandelpoeder, baksoda en de bloem tot een mooie compacte ­deegmassa en meng er op het laatst de granola door. Laat 2 uur rusten in de koelkast.

2. Laat het deeg zachtjes terug op ­temperatuur komen en rol uit tot een dikte van ongeveer 1 cm. Steek het deeg uit tot mooie ronde koekjes.

3. Leg de koekjes op bakpapier op een bakplaat en bak ze af in een voor­verwarmde oven van 175-180 °C ­gedurende 12 minuten, tot ze mooi ­gekleurd zijn.

Sablékoekjes met granola
Beeld Chantal Arnts

Granolabars met ruby chocolade

Dit heb je nodig:

300 g Ruby chocolade / 90 g ­Boekweit & Bessen quinoa granola (*)

Granolabars met ruby chocolade
Beeld Chantal Arnts

Zo maak je het:

1. Smelt de chocolade en meng er de Boekweit & Bessen quinoa ­granola door.

2. Stort de massa uit op bakpapier tot de dikte van een chocoladereep en laat opstijven in de ­koelkast.

3. Breek of snijd in stukken en strooi er desnoods nog wat extra granola over.

Rotsjes met granola

Dit heb je nodig:

200 g Chocolade & Pistache quinoa granola (*) / 40 g pure chocolade / 25 g melkchocolade / 20 g witte chocolade

Rotsjes met granola
Beeld Chantal Arnts

Zo maak je het:

1. Smelt de drie soorten chocolade samen en meng er de granola door.

2. Vorm rotsjes met behulp van een lepel, plaats deze op een plateau met bakpapier en laat opstijven in de koelkast.

(*) Een zakje La Favo by Sergio Herman kost 8,99 euro voor 300 gram en is verkrijgbaar in drie smaakvarianten: Boekweit & Bessen, Chocolade & Pistache en Noten & Duindoorn. 

Vanaf 22/11 te koop via lafavo.be en in enkele verkooppunten, zoals Juttu.