Direct naar artikelinhoud
frankrijk

Dode en tientallen gewonden bij protest tegen hoge brandstofprijzen in Frankrijk

Een blokkade op een weg van Parijs naar Brussel in Haulchin, op ongeveer 10 kilometer van de grens met België.Beeld REUTERS

Bij protesten tegen de hoge brandstofprijzen in Frankrijk is zaterdagochtend een vrouwelijke demonstrant omgekomen bij een versperring in het departement Savoie. “Het slachtoffer werd geraakt door een auto waarvan de bestuurster in paniek geraakt was”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. Op andere plaatsen vielen 106 gewonden, waarvan vijf ernstig. Tegen de middag namen al 244.000 demonstranten deel aan in totaal 2.000 acties.

Een vrouw die haar dochter naar de dokter bracht, raakte in paniek toen demonstranten op haar auto begonnen te slaan. De vrouw is op de demonstranten ingereden, en botste daarbij op een andere vrouw, die overleden is. De aanrijdende bestuurster werd in schoktoestand aangehouden. Het ongeval gebeurde volgens de minister in de gemeente Le Pont-de-Beauvoisin, ten noorden van de stad Grenoble in het zuidoosten van Frankrijk. De manifestatie was, net als vele andere die zaterdag doorgaan, niet aangegeven. 

De minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner en staatssecretaris Laurent Nunez hebben hun droefheid uitgedrukt over de dood van de manifestante. “Dit tragische ongeluk illustreert de risico’s van het organiseren van niet-aangegeven demonstraties op de openbare weg”, zeiden ze.

Gewonden

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er bij een 2.000-tal acties al 106 gewonden gevallen, waarvan vijf ernstig. 

Volgens Castaner is in Arras (Pas-de-Calais) een voetganger omvergereden. “Men heeft me ook gemeld dat er in in Sélestat een ongeluk is gebeurd met ernstige gevolgen, maar het slachtoffer is niet overleden”, zei Castaner na een videoconferentie met alle prefecten. Volgens de prefectuur Bas-Rhin, waar Sélestat gelegen is, is de betrokkene slechts lichtgewond. Het gaat om een 45-jarige vrouw, waarbij een auto over haar voet reed. Ze raakte daarbij gewond aan de enkel en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. 

In Hazebroek raakten vanochtend twee manifestanten lichtgewond, toen een bestuurder van wie de wagen werd geblokkeerd de stoep opreed. Ook in de gemeente Capendu en de gemeente Cuers in het departement Var werd telkens één manifestant aangereden. De drie betrokken bestuurders werden aangehouden. 

Gewonden
Beeld EPA

Opgepakt

Al 52 mensen werden opgepakt voor rebellie of omdat ze de blokkades van manifestanten probeerden doorbreken. Zeker 38 van hen werden in voorhechtenis genomen. Zo werd in Grasse een bestuurder opgepakt, nadat hij zich een weg baande doorheen een wegversperring, zoals u op onderstaande beelden kan zien. Een agent raakte lichtgewond bij het incident.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Blokkades

De acties vinden vooral plaats bij supermarkten (velen hebben ook een benzinestation) en bij tolwegen. Vanmorgen vroeg probeerden tientallen actievoerders zelfs om een deel van de ring rond Parijs te blokkeren, maar dat werd verhinderd door de politie. 

De “gilets jaunes” of gele hesjes proberen sinds zaterdagochtend in heel Frankrijk wegen en strategische plaatsen te blokkeren. In de vroege ochtend werd geen enkele stad of economisch centrum volledig geblokkeerd, maar geleidelijk aan verzamelden zich steeds meer manifestanten aan rotondes, snelwegafritten en parkeerterreinen. 

Een filterblokkade in Marseille.Beeld AP

Brandstofprijzen

De betogers protesteren tegen de verhoging vanaf 1 januari 2019 van de taksen op diesel met 6,5 eurocent per liter, en op benzine met 2,9 eurocent, na de prijsstijgingen dit jaar van de brandstoffen.

Vanmorgen probeerden actievoerders de ring van Parijs te blokkeren, maar de politie verhinderde dat.Beeld EPA

Op een jaar tijd steeg de prijs van diesel bij onze zuiderburen met 23 procent en die van benzine met 15 procent, een toename die vooral te wijten is aan de hogere prijs voor ruwe olie. Het ongenoegen van de Fransen richt zich echter op de overheid, die door de accijnzen op brandstof ongeveer 60 procent van de kostprijs in eigen zak steekt. Bovendien voert de regering van president Emmanuel Macron op 1 januari een verhoging van de accijnzen door - in de strijd tegen de klimaatverandering - waarvan ze ondanks het protest niet van wil afwijken.

Een spandoek maakt duidelijk dat de Fransen het beu zijn om zoveel te betalen aan de pomp.Beeld REUTERS

Onlinepetitie

Het protest begon met een onlinepetitie die ondertussen door meer dan 850.000 mensen is ondertekend. In september al ging een woest filmpje van een oudere dame uit Bretagne, Jacline Mouraud, viraal. Haar video op Facebook werd in enkele dagen 6 miljoen keer bekeken. De huisvrouw groeide intussen uit tot het gezicht van de boze automobilisten.

Nadat haar Facebook-video viraal ging, groeide huisvrouw Jacline Mouraud uit tot het gezicht van de boze automobilisten.Beeld AFP

Veel mensen schaarden zich ook achter de nationale actiedag van vandaag. Uit een peiling begin november bleek dat 78 procent van de Fransen de de blokkadeacties steunen. De acties volgen op oproepen via social media. De actievoerders hebben de gele hesjes, de ‘gilets jaunes’, als herkenbaar symbool voor hun acties gekozen. 

De boze automobilisten houden de regering verantwoordelijk voor de stijging van de brandstofprijzen vanwege een speciale groene belasting. Volgens de regering is dat maar deels de oorzaak en is het grootste deel van de stijging veroorzaakt door de prijzen op de oliemarkt. Premier Édouard Philippe heeft de acties onacceptabel genoemd. Bij een huis van president Macron in Touquet is vandaag al extra bewaking opgemerkt.

Twitter bericht wordt geladen...

Op de website blocage17novembre.com, worden alle geplande acties weergegeven op een kaart. Het zou gaan om een vijftienhonderd acties verspreid over Frankrijk, waar (filter)blokkades of langzaamaanacties op grote kruispunten en soms zelfs snelwegen gepland zijn.